tiistai, 18 tammikuun, 2022
Haastattelutkansi

Kaksikätisen keilailun pioneerit

Australialaistähti Jason Belmonte ja Osku Palermaa aloittivat toisistaan tietämättä tyylin, joka on suosittu tänä päivänä nuorten keskuudessa.

Jason Belmonte on 35-vuotiaana yksi kaikkien aikojen keilaajista. Australialainen voitti hiljattain historiallisen 11. PBA Major-tittelinsä.

Jason Belmonte on ylpeä siitä, että on pystynyt menestymään ja olemaan roolimalli nuorille keilaajille.

Lisäksi Belmonte on valittu neljä kertaa PBA:n vuoden pelaajaksi. Sekä hän että vain muutaman kuukauden nuorempi suomalaistähti Osku Palermaa olivat ensimmäisiä, jotka alkoivat keilata tosissaan kahden käden tyylillä toisistaan tietämättä ja eri puolilla maailmaa.

Belmonte kertoo järkeenkäyvän selityksen sille, miten kaikki alkoi.

– Olen aina keilannut vain ja ainoastaan käyttämällä kahta kättä. Aloitin keilailun taaperona, joten pallot olivat luonnollisesti liian painavia. Kehitin oman tyylin ja rakastuin keilailuun. Kukaan ei opettanut minulle kahden käden tyyliä, Belmonte sanoo.

Yli 13 tuhannen kilometrin päässä Suomessa ikätoveri Osku Palermaa teki täysin samoin kuin Belmonte. Itseasiassa molemmat vielä aloittivatkin keilailun lähes samaan aikaan, kun Oskukin vieritteli keilahallilla palloja noin kahden vuoden iässä.

– Isä oli hallilla töissä. Periksiantamaton poika halusi saada pallon liikkeelle, niin keinot keksittiin. Minäkään en saanut esimerkkiä kahden käden keilailuun. Minua ruokki yrittämään myös se, kun monet sanoivat, ettei näin saa keilata.

Kritiikistä viis

Belmonte kertoo myös saaneensa runsaasti kritiikkiä uransa alussa. Hän oli omien sanojensa mukaan 17-18-vuotias, kun Australiassa oli hänen lisäkseen ainoastaan yksi kaksikätinen keilaaja.

Kahdella kädellä keilaaminen vei myös Osku Palermaan ammattilaiskiertueelle asti.

– Se oli vain itselleni niin luontainen valinta, että jatkoin määrätietoisesti. Minulla oli onneksi perheen ja ystävien tuki. He kehottivat minua jättämään kritiikin omaan arvoonsa.

Hän myös kertoo, että huonoa palautetta tuli ulkopuolelta enemmän siinä vaiheessa, kun menestystäkin alkoi tulla.
– Joka tapauksessa nyt kaksikätisiä keilaajia on paljon ja olen todistanut omat kykyni sekä tämän tyylin hyväksi. Nyt saan tukea kymmeniltä tuhansilta ihmisiltä. Jos enää tulee mitään negatiivista, käännän sen positiiviseksi energiaksi. Minusta tuntuu, että tästä asiasta kritisoivat ihmiset pelkäävät muutenkin muutoksia, Belmonte linjaa.
Palermaalla on samankaltaisia kokemuksia, eikä hänkään ole antanut negatiivisuuden vaikuttaa.

– Kyllä negatiivistä palautetta välillä jopa kovastikin on tullut ja on sanottu, ettei näin saa keilata. Olen sitten kysynyt, että missä kohtaa säännöissä se lukee. Siihen en ole saanut vastausta, Palermaa sanoo.

Nuorten roolimalleina

Molemmat huippukeilaajat kehittyivät kansainväliselle tasolle ja oppivat tuntemaan toisensa sekä kilpakumppaneina että ystävinä.

– Oli siistiä kuulla, että oli olemassa toisellakin puolella maailmaa saman tyylin keilaaja. Osku oli myös minulle iso motivoiva tekijä tulla itse paremmaksi keilaajaksi. Hän on myös huippukeilaaja ja meillä on ollut vuosia hyvänhenkistä kilpailua. Se on kyllä mielenkiintoista, että täysin toisella puolella maailmaa oli samaa uniikkia tyyliä toteuttava poikaa, emmekä tienneet aluksi toistemme olemassaolosta, Belmonte sanoo.

Palermaa kuvailee sattumaa uskomattomaksi.

– Tapasimme lopulta nuorten MM-kilpailuissa. Molemmilla oli sama tarina ja vieläpä samanaikaisesti.

Kaksi pioneeria ovat olleet esimerkkinä siihen, että kaksikätisestä keilailusta on tullut vuosi vuodelta suositumpaa. Suomessakin lahjakkaat nuoret keilaajat, kuten Tomas Käyhkö, Jesse Ahokas ja Pyry Puharinen ovat adoptoineet tyylin itselleen.

Puharinen kertookin, että juuri nämä kaksi tähtikeilaajaa olivat hänelle isona esimerkkinä.

– Olin niin pieni aloittaessani, että kahdella kädellä keilaaminen oli helpompaa. Näin Oskun keilaamassa Ballmaster Openissa ja YouTube-videoilla. Tykkäsin myös siitä, että pallo kääntyy enemmän kahdella kädellä heittäessä.

Myöhemmin hän katsoi myös Belmonten pelaamista ja edelleen kiinnittää huomiota hänen tekemiseensä erityisellä silmällä, jos näkee australialaisen keilaamassa.

– Olen todella ylpeä, että olen voinut olla suunnannäyttäjä kaksikätisille keilaajille. Se on asia, johon suhtaudun vakavasti. Tästä huolimatta haluan olla roolimalli kaikille keilaajille. Haluan kaiken tyylisten pelaajien kehittyvän ja jatkavan rakkaan lajin parissa joka päivä. Toivon todellakin pystyväni inspiroimaan ihmisiä olemaan parhaita versioita itsestään sekä radoilla ja niiden ulkopuolella, Belmonte sanoo.

Palermaata nuoret katsovat myös ylöspäin samalla tavalla.

– Otan sen kunnianosoituksena, ilmeisesti jotain on tullut tehtyä oikein. Pitää muistaa, että tyylistä riippumatta koko paketin hiominen vaikeammille kentille vie paljon aikaa ja työtä. Ja oli tyyli mikä tahansa, kropasta täytyy pitää huolta. Muuten ura jää paljon lyhyemmäksi, hän neuvoo.

Teksti: Henri Havusela
Kuvat: PBA Media Gallery

Leave a Response