torstai, 9 joulukuun, 2021
Haastattelut

Juho Rissasella on edessään useiden arvokilpailuiden kausi

Valmiina kiireiseen arvokisakauteen. Juho Rissasella on edessään Euroopan mestareiden cup, MM-kilpailut sekä EM-kotikilpailut.

Juho Rissanen on ollut viime vuosina yksi suomalaisen keilailukentän nousevista tähdistä. Kovalla tahdilla parin viime kauden ajan tulosta takonut, Siilinjärveltä kotoisin oleva Rissanen suhaa usein Mikkelin ja Kuopion väliä, sillä kilpakeilailun ohessa hän työskentelee keilahallissa molemmissa kaupungeissa. Arki koostuu täten lähes täysin keilapatterin kolinaa kuunnellessa.

Juho Rissanen ehti olla Kuopion Niiralan kaupunginosassa sijainneessa keilahallissa töissä kuutisen vuoden ajan. Keväällä kyseisen hallin tarina tuli kuitenkin päätökseensä ja nyt kaupungissa keilataan Rauhalahti Bowlingissa ja upouudessa Keilakukossa, joista jälkimmäisessä 25-vuotias Rissanenkin työtuntejaan puurtaa.

– Nyt on jo seitsemäs vuosi menossa hallihommissa. Valmistuin aikanaan kokiksi ja olin koulun jälkeen reilut puoli vuotta ABC:lla niissä hommissa. Kuopion keilahallilta aukesi kuitenkin työmahdollisuus Savolaisen Jukan lähdettyä Taliin. Sen aikainen omistaja Hannu Saikko soitteli minulle ja totesin, että perhana, istutaan alas ja katsotaan millainen juttu. Ja näissä hommissa sitä ollaan vieläkin,
Rissanen naurahtaa.

Kokin paperit taskussaan Rissanen tietää yhtä sun toista ruoasta, myös sen tärkeydestä kilpakeilailussa.

– Kilpailupäivinä pyrin pitämään eväspuolen kevyempänä, ettei söisi mitään mättöä. Saa siten pidettyä yllä mahdollisimman hyvän vireystilan.

Määrätietoinen tekeminen on tuottanut tulosta

Ravintopuolen lisäksi Rissanen on nykyään harjoittelussaan määrätietoisempi ja muun muassa treeni- ja sekä kilpailumääriä on nostettu parin vuoden takaisesta. Ohjelmaan kuuluu ajoittain myös kuntosaliharjoittelua, mikä kehittää kestävyyskuntoa, mutta tuo samalla hyvän hetken päästellä höyryjä ja nollata ajatuksia rautoja nostellessa.

Kestävyyttä ja keskittymistä keilailu vaatiikin, ja nämä ominaisuudet tuntuvat olevan myös Rissasella kunnossa. Voittihan hän muun muassa miesten Suomen mestaruuden vuosi sitten Lahdessa. Rissanen kaatoi välierässä Jari Ratian 463–459 ja finaalissa Santtu Tahvanaisen lukemin 451–435. Tuota vuoden takaista hetkeä hän muistelee varsin mielellään.

– Onhan sitä tullut muisteltua jälkikäteen. Santtu oli viikonlopun aikana pitkään ylivoimainen ja monet ajattelivat, että hän vain läpsyttelee itsensä mestariksi. Ratian tiputettuani jäi hyvä tunne. Veto tuntui hyvältä ja palloon oli kova luotto. Ajattelin, että tässä on kaksi sarjaa jäljellä ja mitä tahansa voi tapahtua, kun nollilta lähdettiin, Rissanen toteaa.

– Finaalin ensimmäisessä sarjassa jäi pari kertaa vitoskeila, joten kävi hiukan huonoa tuuriakin, mutta ei se haitannut, kun heitot olivat muuten niin hyvin taskussa koko ajan. Ja seuraavassa sarjassa ne keilat lähtivätkin sitten paremmin. Välierässä jännitti jopa vähän enemmän kuin finaalissa, sillä keilasin loppuvaiheessa jo tietynlaisessa flow-tilassa. Ihan viimeisissä ruuduissa alkoi vasta tuntua enemmän. Nautin kokonaisuudessaan enemmän kuin jännitin.

Monien arvokisojen kausi

Suomen mestaruus avasi Rissaselle mahdollisuuden edustaa Suomea kansainvälisillä radoilla. Hän matkaa tänä syksynä Euroopan mestareiden cupiin Kreetan Haniaan, jossa omien maidensa mestarit mittelevät keskenään 25.10–1.11. Lähes välittömästi Kreetan reissun jälkeen hän jatkaa matkaansa Dubaihin miesten MM-kisoihin, joten kilpailtavaa piisaa.

”Pääsin osaksi todella hyvää porukka”, Rissanen sanoo. Kuvassa takarivissä vasemmalta: Jarmo Ahokas, Osku Palermaa, Kimmo Lehtonen, Juho Rissanen, Joonas Jähi ja Jari Ratia. Eturivi vasemmalta: Jarno Lahti, Tomas Käyhkö ja Niko Oksanen.
– Tähtäimessä pitää olla voiton hakeminen, kun sinne lähtee. Jähin Joonas vitsailikin, että yleensä kun sinne on lähdetty, niin voitto on tullut. Hän sen itse aikanaan voittikin. Kreikassa ei ole tullutkaan ikinä keilattua, joten saa nähdä, mitä on edessä. Meillä on hyvä tiimi lähdössä matkaan, kun saan matkaseuraksi Hiltusen Eliisan ja Ahokkaan Jarmon. On helppo lähteä matkaan, kun on tuttuja ihmisiä mukana. Se vähentää varmasti osaltaan jännitystä, Rissanen kuvailee Kreetan tulevaa matkaa.

– MM-kisoissa formaatti on puolestaan muuttunut paljonkin aiemmasta. Enää ei ole niin, että pelataan kuusi sarjaa, ja sitten mitalipelit, vaan nyt pelkästään karsinta on 12 sarjaa, sitten finaalit ja sen jälkeen vasta pudotuspelit. Siinä on haettu vähän urheilullisempaa näkemystä ja mielestäni MM-kisatasolla kuuluukin pelata paljon.

Jos Euroopan mestareiden cupissa ja MM-kisoissa ei ole vielä tarpeeksi, on Rissasella tällä kaudella edessään myös kolmas erittäin iso näytönpaikka – nimittäin EM-kotikisat tammikuussa 2022.

– Isoimmat odotukset kohdistuvat EM-kotikisoihin. Vastaavia kilpailuja pelataan niin harvoin Suomessa, että kovinkaan moni ei niihin pääsee uransa aikana osallistumaan.

– Tiesin, että minulla voisi olla sauma EM-joukkueeseen, mutten odottanut, että olisin ensimmäisen neljän nimetyn joukossa. Se tuli siinä mielessä aika yllätyksenä ja tuntui todella hyvältä. Pääsin osaksi todella kovaa porukkaa. Tehdään sellaiset kisat, että ne jäävät kaikkien muistiin, Rissanen linjaa.

Teksti: Markus Viljanen
Kuvat: Henri Havusela ja Olli Pakonen

Leave a Response