tiistai, 18 tammikuun, 2022
Haastattelutkansi

Jäsenmäärä ja imago yhteistyöllä nousuun

SKL:n puheenjohtajana vuoden alussa aloittanut Olli Hossi sanoo jäsenmäärän laskun pysäyttämisen olevan niin merkittävä asia, ettei sitä voi olla painottamatta liikaa.

Ennen vuodenvaihdetta keilailukenttä koki yllättävän muutoksen, kun SKL:n puheenjohtajana ansiokasta työtä tehnyt Perttu Jussila erosi tehtävistään kesken puheenjohtajuuskauden henkilökohtaisiin syihin vedoten.

Lopulta vaihdos tapahtui siististi, kun ehdolle uudeksi puheenjohtajaksi asettuivat kaksi pitkäaikaista keilailuaktiivia: Nokia Oyj:lla pitkän uran luonut ja vuosikymmeniä kilpakeilannut Olli Hossi sekä SKL:n varapuheenjohtajana toiminut ja niin ikään pitkäaikainen kilpakeilaaja Raimo Palokoski.

Liittovaltuusto äänesti Hossin uudeksi puheenjohtajaksi, minkä lisäksi Palokoski jatkaa varapuheenjohtajan tehtävissä.

– Tämä tilannehan tuli kaikille yllätyksenä ja puun takaa kesken kauden, eikä minulle alkuun tullut mieleen hakea puheenjohtajuutta. Keilahalleilla sitten useampi rupesi kyselemään olisinko kiinnostunut. Kun kyselyitä tuli paljon, rupesin tosissani pohtimaan asiaa, Hossi kertoo.

Aikaa oli kuitenkin rajallisesti, ja nopeasti Hossi teki päätöksen asettua ehdolle. Syitä ei tarvinnut hakea kaukaa.

– Kaikki kiteytyi siihen, että laji on rakas ja olen aina halunnut vaikuttaa keilailuun liittyviin asioihin. Jos sanoo ei silloin, kun pyydetään tällaiseen tehtävään, niin silloin on turha jälkeenpäin sanoa olevansa tyytymätön asioihin. Keilailulla on isoja haasteita, kuten jäsenmäärän lasku, ja näihin asioihin haluan vaikuttaa.

Tuntemusten lisäksi hän koki, että pitkä ura liike-elämässä antaa hänelle vaadittavaa osaamista puheenjohtajan tehtävään.

– Nokialla olen tehnyt paljon kehitystöitä ja toiminnan kehittämistä, jotka antavat pohjaa tähän tehtävään. Samoin tässä työssä on kansainvälinen elementti, kun pitää pystyä toimimaan Suomen ulkopuolella ja siihenkin minulla on taustaa.

Ensilisenssistä houkuttelevampi

Kysyttäessä asioista, joita uusi puheenjohtaja lähtee kehittämään, nostaa hän isosti tapetille laskevan jäsenmäärän.

– Kun käsissä on yhdistystoiminta, jonka jäsenmäärä laskee, on keskeisin asia saada uusia keilaajia houkuteltua. Sitä ei vain voi liikaa painottaa tässä vaiheessa. On muitakin asioita, mutta ne jäävät tämän varjoon.

Hossin mukaan keinot jäsenmäärän laskun pysäyttämiseksi selkenevät myöhemmin, kun yhdessä asioita lähdetään tekemään. Yksi keskeinen työkalu on jo olemassa oleva ensilisenssi.

– Ensilisenssi on keilailulle hyvä asia ja siitä pitää saada sen verran houkutteleva, että uusi harrastaja kokee tarpeelliseksi sen ottaa. Tämän kehittämisessä keskeisessä roolissa ovat keilahallit ja SKL, joiden yhteistyötä pyritään lisäämään ja sitä kautta löytämään keinoja. Keskusteluita pitää käydä ja löytää ratkaisuja, joissa kaikki voittavat. Uskon niiden keinojen löytyvän, mutta vielä on aikaista sanoa, mitä ne ovat.

Ensilisenssi vanhenee kahden kauden päätteeksi, minkä jälkeen harrastaja siirtyy niin sanottuun normaaliin lisenssiin.

– Tämä kaksi vuotta on etsikkoaika, jolloin harrastaja pitää saada syttymään lajiin. Meille on hirveän tärkeä asia saada ensilisenssikeilaajat tuntemaan olevansa tervetulleita ja heidän aktivointinsa on oman näkemykseni mukaan yksi hyvä keino saada lisää harrastajia. Se on kaikkia osapuolia hyödyttävä asia.
Hossi on omien sanojensa mukaan saanut vain hyvää palautetta kentältä.

– Vastakkainasettelua voi matkalla tulla, mutta haluan itse lähestyä asioita positiivisuden ja onnistumisten kautta. Keilailu on kuitenkin sen verran pieni laji, että kenenkään mollaamisen kautta ei saavuteta asioita. Keskitytään onnistumisiin ja sitä kautta löydämme hyviä asioita myös lajin kehittämiseen.

Aikaisessa vaiheessa vaikuttamista

Suomen asemasta kansainvälisellä keilailukentällä Hossi jakaa kiitosta edeltäjälleen.

– Suomalaisen keilailun rooli kansainvälisellä kentällä on hyvä. Perttu Jussila sai hyviä asioita omalla kaudellaan aikaan sillä saralla, ja sitä pitää vaalia.

Hossin mukaan kansainvälisesti on kuitenkin tullut erikoisia linjauksia viime aikoina.

– Mielipiteitä on jakanut esimerkiksi uudenlainen pistelaskujärjestelmä, joka ei mielestäni tuota lisäarvoa. Tästä ollaan laajasti ympäri maailmaa kanssani samaa mieltä, mutta tästä huolimatta se on tulossa arvokisoihin. Sen estämiseen pitää miettiä keinoja.

Kaikki kiteytyi siihen, että laji on rakas ja olen aina halunnut vaikuttaa keilailuun liittyviin asioihin.

Lisäksi Hossi nostaa yhdeksi asiaksi elokuussa voimaan astuvan pallouudistuksen, kun tasapainoreikää ei enää sen jälkeen sallita keilapalloissa. Sivureiät ovat onneksi helppo täyttää, mutta tämä sääntöuudistus on Hossin mukaan konkreettinen esimerkki asiasta, jossa myös Suomen pitäisi olla mahdollisimman varhaisessa vaiheessa mukana vaikuttamassa. Sitä tuore puheenjohtaja haluaisi nähdä jatkossa enemmän.

– Pallouudistus on lähtöisin Yhdysvalloista, ja sillä halutaan vaikuttaa ilmeisesti siihen, etteivät pelaajien keskiarvot nousisi liian korkeiksi.

– Mielestäni ei ole takeita, että uudistuksella saavutetaan tuloksia ja tämä asia koskettaa muitakin kuin kansainvälisiä huippukeilaajia. Järjen ääni on hyvä tuoda esille ennen kuin päätöksiä on tehty ja toisaalta mielen muuttaminen on vaikeaa, jos päätös on jo tehty. Sen takia näen, että meidän pitäisi olla mukana foorumeissa, joissa päätöksiä tehdään, Hossi linjaa.

Harrastus jokaista varten

Keilailun imagon kehittäminen on myös yksi asia, jota Hossi pitää tärkeänä asiana.

– Meillä on jo nyt hyviä asioita, kuten näkyvyys Ylen kanavilla ja elokuussa pitkästä aikaa arvokilpailut Talissa miesten EM-kilpailuiden myötä, ja näiden kilpailuiden suojelijana toimii Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö. Nämä ovat esimerkkejä, että lajia arvostetaan, Hossi pohtii.

– Keilailun imago on varsin hyvä, jota auttaa viime vuoden runsas mitalisaalis arvokilpailuista. Toisaalta taas edelleen massoja ohjaa ajatus lajista, joka on iltaisin tehtävää hohtokeilausta. Näkisin kuitenkin, että lajin imago on muuttumassa urheilullisempaan ja siistimpään päin, mutta tämä on vain oma arvio.

Lisää keilaajia radoille. Olli Hossin mukaan jäsenmäärän laskun pysäyttämiseen keskitytään vahvasti.

– Sekin on hyvä nähdä tänä päivänä, että keilailu profiloitui ennen vahvasti keski-ikäisten miesten lajiksi, mutta nykyään kynnys kaikille harrastaa on huomattavasti pienempi.

Viesti harrastuksesta jokaiselle pitäisi saada siis vahvasti esille myös massoille.

– Keilailu on hieno laji. Vaikka aloittaa keski-ikäisenä, voi silti ihan kilpailu-uraakin olla kymmeniä vuosia edessä, kun meillä on tämä hieno veteraanitoiminta. Tämä on yksi lajin vahvuuksista, kun ikään ja sukupuoleen katsomatta kuka tahansa voi harrastaa.

Teksti ja kuvat: Henri Havusela

Leave a Response