torstai, 28 lokakuun, 2021
Haastattelutkansi

Jari Ratia on kokenut suomalaisen keilailun monesta eri näkökulmasta

Keilailun monitoimimies. Jari Ratia elää ja hengittää keilailua ollen monessa mukana. SM-kilpailuissa tie vei viidettä kertaa mitalipeleihin.

Viime vuonna 40 vuotta täyttänyt Jari Ratia on ollut jo vuosikausia vakionimi suomalaisen keilailuyhteisön otsikoissa – milloin kilpakeilaajana, milloin yrittäjänä.

2000-luvun alkupuolella ensin nuorten- ja myöhemmin aikuisten maajoukkueryhmiin tiensä raivannut Ratia on toiminut keilahalliyrittäjänä nyt kymmenisen vuotta. Tapiolan keilahallin toiminnan lisäksi hän hankki vajaa kolme vuotta sitten vaimonsa Jaana Puhakan kanssa ylläpidettäväkseen toisenkin keilahallin, Espoon Leppävaarassa sijaitsevan kauppakeskus Sellon tiloissa olevan BowlCirus Sellon.
Vuosi on tuonut haasteensa yritysmaailmaan ja keilailu on ollut kärsijän roolissa siinä, missä moni muukin taho.

– Siitä lähtien, kun maaliskuussa tilanne eskaloitui, on ollut sellainen odottava tunnelma. Koko ajan tässä yrittää pysyä tilanteen mukana ja pitää asiat hallinnassa omassa firmassa. Iso osa myynnistä tulee yrityspuolelta ja tilaisuuksista, mitkä ovat olleet käytännössä nyt kokonaan poissa. Kuluttajapuoli on ainoa, joka on halleilla käynyt, Ratia kuvailee nykytilannetta.

– Viimeiset pari vuotta ovat olleet keilahalleilla varsin hyviä aikoja ja siihen verrattuna tämä nykyhetki tuntuu todella erilaiselta. Pitää vain jaksaa uskoa siihen, että kun tilanne aikanaan normalisoituu, niin väki löytäisi taas takaisin hallille keilailun pariin.

Kilpailu-uran huippuhetket takana, vai edessä?

Ratia elää ja hengittää keilailua. Ennen yrittäjäuraansa hänet tunnettiin enemmänkin menestyneenä kilpakeilaajana. Ratia nousi aikuisten maajoukkueeseen 25-vuotiaana vuonna 2005. Saman vuoden kesäkuussa oli ensimmäisten arvokisojen vuoro, kun debytantti matkasi muun maajoukkueen kanssa Moskovaan EM-kisoihin. Kisamatka itänaapuriin osoittautui lopulta historiallisen menestyneeksi, sillä Suomen miehet voittivat jokaisen jaossa olleen kultamitalin. Ratialle reissu toi kaksi kirkkainta mitalia.

Ratia on myös miesten SM-liigassa Lahden Bayn kantavia voimia.

– Pelihetkiä on uran ajalta aina vaikea arvottaa johonkin tiettyyn järjestykseen, mutta tuo EM-parikulta parikisassa Salosen Petterin kanssa on yksi ikimuistoisimmista. Toki World Ranking Mastersin voitto vuodelta 2008 on myös uran kärkihetkiä.

Huippuhetkiä on kertynyt liuta, mutta myös katkeria tilaneita on muistojen syövereissä. Ratia nimeää kaksi kilpailua, joiden valloitus on häneltä jäänyt vielä uupumaan. Lähellä on käyty, useinkin, mutta se kirkkain puuttuu.

– Suomen mestaruudesta on tullut sellainen titteli, minkä voittoa jahtaa. Myös Ballmaster Open kuuluu samaan kategoriaan. Molemmissa on ollut usein hyviä sijoituksia, mutta se isoin palkinto on aina jäänyt uupumaan. Viidesti olen SM-kisojen mitalipeleissä päässyt yrittämään ja olisihan niistä joku ollut otettavissa, mutten ole siihen pystynyt. Marginaalit ovat pienet ja vastassa on aina ollut hyvä vastustaja.

– Jotain siinä on jäänyt aina uupumaan, ja se kaihertaa, pakko myöntää, hän toteaa.

Vaikka henkilökohtainen kultamitali Ratialta puuttuu, on hänen menestyksensä SM-kisoissa silti poikkeuksellisen kovalla tasolla. Meriittilistalta löytyvät SM-hopea vuosilta 2016 ja 2017 sekä SM-pronssia vuosilta 2007, 2018 ja tuoreimpana 2020.

– Yksi syy viime vuosien menestykseen on se, että keilailussa on käynnissä tietynlainen sukupolvenvaihdos. Ne kokeneet keilaajat, keitä vastaan olen kisannut 2000-luvun alussa, ovat jääneet pois ja uutta porukkaa on tullut tilalle. Minulle on kertynyt vuosien saatossa paljon kokemusta, josta on ollut hyötyä tällaisissa SM-kisojen kaltaisissa pidemmissä turnauksissa. Pelini on parempaa kuin aiempina vuosina ja olen pyrkinyt kehittymään vielä uran myöhemmässäkin vaiheessa, mikä on toinen vaikuttava seikka.

Keilailun monitoimimies

Ratia toteaa kilpailuja olevan jo enemmän takana kuin edessä, eikä tavoitteita ole enää asetettu entiseen malliin. Yksi isompi kohde kuitenkin kiikarissa vielä siintää – mikäli sen toteuttaminen vain onnistuu.

– Miesten EM-kotikisat elokuussa ovat sellainen tulevaisuuden tavoite, jos joukkueeseen vielä mahtuu ja kisat päästään pelaamaan. Niihin arvokisoihin tietynlainen tavoitteellisempi harjoittelu ja kilpailu todennäköisesti loppuisi, jos kisoihin pääsisin. Keilaamista en varmaan lopeta koskaan, mutta tavoitteellisuus on eri asia.

Keilailun monitoimimiestä ei lajin sykkeestä saa kuitenkaan pois, vaikka häntä ei kisaamassa nähtäisikään. Aina löytyy erilaisia polkuja, joita kulkea, eikä tekeminen lopu, vaikka prioriteetit muuttuisivatkin. Ratia istui Suomen Keilailuliiton hallituksessa kaksivuotisen kauden ja hän jatkaa toimessa myös jatkossa.

– Ainahan sitä haluaa, että asioita saisi vietyä nopeamminkin eteenpäin, mutta samalla ymmärtää sen, että päätöksenteko vaatii kompromisseja, eikä aina voi vetää mutkia suoriksi, vaikka haluaisi.

Yrittäjänä olen tottunut tekemään paljon päätöksiä itse, mutta hallituksessa olet osa porukkaa ja asioita tehdään yhdessä, Ratia kuvailee hallitustyötä.

– Keilailu on varmasti vuosien saatossa määrittänyt työn, harrastuksen ja elämäntavan kautta omaa identiteettiäni. On tässä keilailun ulkopuolellakin kiinnostuksen kohteita ja muitakin suunnitelmia kuin vain keilailualalla oleminen. Katsotaan, mitä tuleva kevät tuo tullessaan.

Teksti: Markus Viljanen
Kuvat: Henri Havusela

Leave a Response