tiistai, 18 tammikuun, 2022
Haastattelut

Arvokisamitali kimaltaa Ani Juntusen haaveissa

Keilailu on vienyt Ani Juntusen (vas.) toiselle mantereelle saakka. Vuoden 2019 MM-kilpailuissa Las Vegasissa hän heitti parikilpailun Jenni Heinon kanssa.

Kesä on keilailussa yleisesti hiljaisempaa aikaa, mutta jos lajissa haluaa menestyä, on radoille suunnattava myös kesäisin harjoittelemaan.

Keilaajat eivät kuitenkaan ole Suomessa ammattilaisurheilijoita, joten eri vaihtoehtoja pitää punnita jatkuvasti, ja joskus keilailu kärsii osansa siviilielämän velvoitteista. Ani Juntuselle kulunut kesä oli tällä saraa haastava, kun harjoitustunteja ei juuri kertynyt.

– Alun perin näytti siltä, etten saa kesän ajaksi töitä, mutta pääsinkin lopulta Savonlinnaan kesäksi hommiin, enkä sitten keilannut noin puoleentoista kuukauteen käytännössä lainkaan, kun kiirettä piti. Välillä tuollainen pidempi tauko voi tosin tehdä ihan hyvääkin. Noin kuukausi sitten aloitin kauden ikään kuin kunnolla.

Juntunen oli mukana elokuun loppupuolella pelatun Finnish Masters -kilpailun finaalissa. Kaikessa tekemisessä oli vielä pientä ruostetta havaittavissa.

– Olin 38. sijalla, kun 32 keilaajaa pääsi alkuvaiheen jälkeen jatkoon. Siihen nähden, kuinka vähän olen päässyt harjoittelemaan, oli heittäminen ihan hyvää. Samalla kuitenkin harmittaa, kun ei pysty vielä tekemään parasta mahdollista suoritusta, Juntunen toteaa.

”Jäi tunne, että kaikki tehty työ oli turhaa ja meni suoraan roskiin”

Giantsin naisilla oli mukavan tuntuinen johto naisten SM-liigassa, kunnes kausi keskeytyi koronaviruspandemian takia. Vaikka päätös oli ymmärrettävä, kaihersi se silti joukkueen luottopelaaja Juntusen mieltä, sillä jälleen kerran yksi kausi päättyi pettymykseen.

Ani Juntuselle kulunut kesä oli tällä saraa haastava, kun harjoitustunteja ei juuri kertynyt.

– Meillä on ollut viimeiset pari vuotta SM-liigan finaaleissa vähän huonoa pelaamista ja siihen päälle hieman huonoa tuuriakin. Nyt johdimme sarjaa ylivoimaisesti, niin olisihan se ollut kiva pelata loppuun asti, kun kaikilla oli niin hyvä pelivire. Vaikka olimme kauden keskeytyessä johdossa, niin ei tuollainen kauden päätös hyvältä tunnu, eikä tässä ole voittajaolo.

– Minulla oli koko talven ja kevään ajan ollut heitto hyvässä kuosissa, niin jäi tunne, että kaikki se tehty työ oli turhaa ja meni suoraan roskiin. Tuntuihan se siinä hetkessä vähän raskaalta, Juntunen pohtii.

Seuraavan naisten SM-liigakauden on määrä käynnistyä lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Pelisääntöihin on kuitenkin tullut muutoksia ja joukkueet pelaavat neljän pelaajan sijasta kolmella.

– Onhan se ymmärrettävää ja pitää ymmärtää se pointti turvaväleistä ja keilaajien liikkumisesta alueella. Vaihtopelaajia saa olla mukana normaalisti, mutta osalla joukkueista tulee varmasti haasteita siinä, että kuka pelaa ja kuka ei. Kaikki haluavat päästä pelaamaan, kun kisaamisesta on ollut niin pitkä tauko. Varmasti meilläkin Giantissa kilpailu pelipaikoista kiristyy ja tulee tilanteita, joissa varmasti jotakuta harmittaa, kun joutuu vaihtoon.

Arvokisakokemus on jo kerrytetty, seuraavaksi vuorossa on menestyminen

Juntunen on ollut mukana monissa kovissa joukkueissa uransa aikana. Giantsin tähtisikermän lisäksi hän on ollut vuoden 2018 EM-kisoissa sekä vuoden 2019 MM-kisoissa. Suomen naiset voittivat noissa EM-kisoissa joukkuehopeaa, mutta kisareissu oli Juntuselle arvokisadebyytti – niin kutsuttu opintomatka.

– Sinne sitä silloin lähdettiin rookiena mukaan. Pelini menivät henkilökohtaisella tasolla vähän kehnosti, osa siitä meni varmasti jännityksen piikkiin. Ainahan sitä haluaisi pelata kisassa kuin kisassa, mutta silloin joukkueosioon valittiin sen hetken parhaat ja olin vaihtopelaajan roolissa.

Vaihtopelaajakin on tosin osa joukkuetta, ja siinä kannustaa muita, jotka sillä hetkellä pelaavat.

Niistä kisoista jäi silloin sopivasti nälkää tulevaan, Juntunen muistelee.

Seuraavan vuoden MM-reissu Las Vegasiin oli visiitti vielä isompiin ympyröihin. Isolle kirkolle, maailman parhaiden joukkoon samoille radoille.

– MM-kisoissa singleosio alkoi hyvin, mutta pari– ja triokisat menivät huonosti. Joukkuekisassa sain sitten tsempattua hyvin ja parannettua tekemistäni. Oli se haastavaa, kun MM-kisoissa keilaat huippujen keskellä vaikeissa olosuhteissa, mutta ei siihen reissuun pettynyt voi olla.

Liigakauden päättyminen keväällä harmitti Giantsia edustavaa Juntusta, kun joukkue oli sarjan kärjessä. Kuvassa myös Bayn Hanne Impola liigafinaaleissa 2019.

– Las Vegas oli aikas hieno paikka ja saman näköinen kuin elokuvissa, mutta osasin toisaalta arvostaa Suomen puhtautta ja pienuutta sen matkan jälkeen. Kasinollakin piipahdimme, mutta vain pienillä panoksilla muutamia pelejä. Onneksi mitkään pelihimot eivät lähteneet lapasesta, Juntunen nauraa.

Seuraavat naisten EM-kisat on siirretty ensi kesään monien muiden kilpailujen tavoin. Juntusella on pitkä aika panostaa tuleviin arvokisoihin ja hän pitää EM-kisoja alkavan kauden päätavoitteenaan.

Tulevaisuudessa siintää haave henkilökohtaisesta arvokisamitalista, mutta sen eteen pitää vielä paiskia hartiavoimin töitä.

– En pysty arjessani menemään kuitenkaan vain MM– tai EM-mitalin kiilto silmissä. Olen hahmottanut kuinka paljon työtä se vaatisi, mutta vielä pitää käydä ainakin nämä ammattikorkeakoulun restonomiopinnot loppuun. Jonkinlainen myyntiedustajan työ voisi olla mukavaa, kun olisi vapaammat työajat ja pystyisi tekemään töitä reissun päälläkin. Se sopisi kilpakeilaamisen oheen hyvin.

Teksti: Markus Viljanen
Kuvat: Henri Havusela

Leave a Response