torstai, 28 lokakuun, 2021
Ajankohtaista

”Voittamiseen ei ole vielä kyllästynyt”

Jesse Kallio (vas.) ja TPS:n joukkuetoverit: Kallion vierestä eturivi: Samu Valaranta, Juuso Rikkola ja Jarno Marjakangas. Takarivi: Jere Oksanen ja Karri Oksman.

Jesse Kallio takoo vakuuttavaa tulosta kaudesta toiseen:
240,07 – Uusi keskiarvoennätys

Korona on runnellut pahasti myös keilailumaailmaa – toisia enemmän, toisia vähemmän. Suomen kärkikeilaajiin jo vuosia kuuluneen Jesse Kallion keilailuarkeen tilanne ei ole päässyt vaikuttamaan liiaksi ja kilpailusarjoja on ehtinyt kertynyt jo yli 750.

– Aiemmassa vaiheessa, kun keilahallit menivät pitkälti kiinni, niin olin itsekin kuusi viikkoa kokonaan keilaamatta, mutta muuten en ole tilanteesta onneksi juurikaan kärsinyt.

Kallion keilailuarkeen on tullut suuria muutoksia, mutta muuta kautta, sillä hän lähti mukaan pitämään Tuusulan keilahallia.

– Meitä on siinä yhteensä seitsemän ihmistä, joiden kanssa ostimme hallin helmikuun alussa. Olen itse osakkaana ja työntekijänä samalla. Sen lisäksi olen töissä myös Lahden keilahallissa. Asun Lahdessa, mutta tulen jatkossa olemaan entistä isomman osan ajastani Tuusulan hallilla.

– Jonkin näköinen haave se on ollut, että joskus omaa keilahallia pyörittäisi. Tiaisen Juuso kysyi, onko minulla kiinnostusta lähteä projektiin mukaan. Mietin hetken ja totesin, että miksipä ei, Kallio sanoo.

Kallio muutti vuoden 2019 syksyllä Lahteen ja aloitti Lahden keilahallilla töissä seuraavan vuoden tammikuussa. Sitä ennen hän oli Muurame Golfissa asiakaspalvelutöissä neljä kesää asuessaan vielä tuolloin Jyväskylässä.

– Noiden hommien ohella olen aikalailla vain keilannut. Urheilun parissa tulee oltua paljon, kun siitä sen verran paljon pitää.

Tehokasta tekemistä kilparadoilla

Kallion kuluva kilpailukausi on ollut onnistunut. Vuoden 2021 puolella on kertynyt jo useampi 300 pisteen sarja, kilpailuvoittoja on tullut mukavasti ja SM-liigan puolella Kallion edustama TPS jyräsi haastatteluhetkellä miesten SM-liigan runkosarjan voittoon.

Jesse Kallio on koronasta huolimatta keilannut upean kauden.

– Joukkuemenestys ei ole tullut varsinaisesti yllätyksenä, kun kuulin, että tällä kaudella pelataan kolmella pelaajalla. Minä, Tony Ranta ja Samu Valaranta keilaamme kaikki paljon ja olemme jokainen Suomen kärkipään keilaajia. Siinä on hyvä porukka kasassa ja on ollut hauska keilata, kun homma sujuu.

Emme ole kauheasti tehneet pelaajavaihtoja, mutta Rikkolan Juuso on pelannut myös jonkin verran.

– Mitalia ei ole vielä TPS:n kanssa tullut ennen tätä kautta. Johdimme viime kaudella siinä vaiheessa, kun kausi keskeytyi. Mestaruus on meille kaikille selvä tavoite, eikä näillä kilometreillä pelata enää kuin voitoista. Runkosarjan tilanne näyttää varsin hyvältä, mutta mitalipelit ovat aina oma tapauksensa, kun yksittäisessä pelissä voi tapahtua paljon, Kallio pohti toukokuun lopussa ennen liigan mitalipelejä.

1. maaliskuuta päivitetyissä valtakunnallisissa keskiarvoissa Kallion keskiarvo oli peräti 240,07. Kyseessä oli Suomen Keilailuliiton keskiarvolaskennassa ensimmäinen kerta koskaan, kun yhdenkään keilaajan keskiarvo rikkoo 240 pisteen rajan. Kalliolle itselleen keskiarvot eivät ole prioriteettilistan kärjessä.

– Rehellisesti sanottuna se ei herättänyt isompia tunteita, kun ei keskiarvolla ole kauheasti merkitystä. Toki siitä moni tässä hiljattain kyseli ja vieläkin on tullut kyselyä, että onko se pysynyt. Aika vaikeahan tuollaista keskiarvoa on ylläpitää, ei se helppoa ole. Nyt keskiarvo on 234 paikkeilla ja kova keskiarvo se on sekin.

”Vihaan häviämistä todella paljon”

Kallio on vasta 27-vuotias, mutta meriittilistaa täyttävät muun muassa SM-liigan kultamitalit vuosilta 2011 ja 2013 sekä nuorten SM-kulta 2011. Maajoukkuepuolella palkintokaapista löytyy peräti neljä junioreiden EM-mitalia. Sisäinen palo kilpailemiseen on edelleen niin kova, että Kallio nähdään radoilla tiuhaan tahtiin.

– Tykkään kisata usein ja vihaan häviämistä todella paljon, mikä on toisaalta varmaan vahvuuteni. Ei voittamiseen ole vielä ehtinyt kyllästyä. En ole koskaan ollut mikään himotreenaaja, vaan olen aina pitänyt enemmän kisaamisesta. Heitossa pidän lähinnä virettä yllä, eikä teknisiä asioita ole tullut juurikaan enää hiottua. Toki aina jotain pientä tulee tehtyä.

Miesten EM-kisat on tarkoitus järjestää Suomessa alkuvuodesta 2022. Kallio ei ole koskaan edustanut maataan aikuisten arvokisoissa, mutta tässä vaiheessa kautta EM-kisaedustuksesta puhuminen ei ole päällimmäisenä mielessä.

– Jossain määrin ne EM-kisat kiinnostavat, mutta mitään varmaa en osaa maajoukkueen suhteen tässä kohtaa sanoa. PBA, ja siellä pelaaminen on ollut urani aikana isompi tavoite kuin maajoukkue. Sekään ei ole enää vain haaveen tasolla, vaan voin suurella varmuudella sanoa, että lähden ensi kaudella kokeilemaan joitakin PBA-kisoja, Kallio sanoo.

Teksti: Markus Viljanen
Kuvat: Henri Havusela

Leave a Response