torstai, 28 lokakuun, 2021
Ajankohtaista

Uskoa nuoriin ja lujaan työntekoon

Suomen maajoukkueen päävalmentajaa Jarmo Ahokasta on ilahduttanut alkukaudesta keilaajien motivoitunut ote tekemiseen sen jälkeen, kun keilaradoille on päästy koronaviruksen aiheuttaman tauon jälkeen. Nuorissa maajoukkuepelaajissa on erittäin paljon potentiaalia tällä hetkellä maailman huipulle asti, mutta Ahokas painottaa heidän kohdallaan työnteon ja suunnitelmallisuuden merkitystä.

SKL palkitsi Jarmo Ahokkaan myös vuoden 2019 vuoden valmentajana. Tunnustus jaettiin Finnish Masters -lopputurnauksen yhteydessä elokuussa.

Kaikki maajoukkuepelaajat ovat harjoittelun aloittaneet hyvissä ajoin, ja kesällä panostettiin erityisesti fysiikkaharjoitteluun. Syksyllä on puolestaan lisätty leirityksiä. Jarmo Ahokas sanoo, että suunnitelmien tekeminen maajoukkuekeilaajille on isossa osassa, koska tilanteet myös muuttuvat tällä hetkellä paljon ja samalla tavoitteet siirtyvät, kun arvokilpailuita on jouduttu lykkäämään tulevaisuuteen.

– Joka kuukaudelle on varattu maajoukkuepelaajille leirit, jotka kestävät aina muutaman päivän. Niissä tehdään testejä, treenataan fysiikkaa, käydään pelaajien suunnitelmia läpi ja tietysti harjoitellaan radoilla. Oikeastaan seuraavalle puolelle vuodelle olemme tehneet suunnitelman näitä leirejä varten, Ahokas kertoo.

Fysiikkapuolen harjoittelussa on edetty kuntovalmentaja Jaana Puhakan ohjeilla. Lisäksi psyykkisen valmentajan Aapo Kilpeläisen kanssa yhteistyötä on tehostettu, jotta pelaajat saavat mahdollisimman hyvin työkaluja myös henkisellä puolella. Ahokas kertoo, että maajoukkueesta huokuu työteliäs ja motivoitunut ilmapiiri.

– Tietysti alkuun oli haasteita henkisellä puolella, kun arvokilpailut siirtyivät, mutta isossa kuvassa kaikilla on kyllä hyvä henki päällä. Hyvänä esimerkkinä se, miten nuoret maajoukkuekeilaajat ovat klaaranneet kilpailuita, joita on nyt kauden alussa järjestetty. Tuntuu, että pelaajilla on hyvä motivaatio kilpailla ja tulostakin on tullut.

Seuraavat arvokilpailut ovat tämänhetkisellä tiedolla junioreiden EM-kilpailut huhtikuussa 2021 ja joukkue valitaan vuodenvaihteen tienoilla.

– Syyskuun lopussa on koko maajoukkueen testileirit ja samalla päivitetään maajoukkueryhmät, joihin tulee joitakin muutoksia. Sitten näiden ryhmien kanssa käydään läpi, mikä on jokaisen ryhmän seuraava arvokilpailu ja milloin niihin tehdään valinnat.

Laadukas harjoittelu erottuu

Nuoret maajoukkuekeilaajat ovat olleet alkukaudesta kovassa vireessä ja monilla heistä on potentiaalia nousta tulevaisuudessa haastamaan maailman terävintä kärkeä.

Ahokas kuitenkin muistuttaa, että kourallinen onnistujia ei hänelle päävalmentajana riitä.

– Tämän tason pelaajia meidän pitää pystyä kehittämään jatkuvasti. Tuntuu kuitenkin erittäin hyvältä seurata, että meiltä tulee nyt erityisesti nuoria miehiä, jotka pärjäävät todella hyvin tällä hetkellä. Siinä näkee, että kova harjoittelu kannattaa ja tuottaa tulosta. Hienosti ovat aloittaneet kauden ja kilpailevat myös paljon, kun isompien kisojen lisäksi osallistuvat viikoittain erikoiskilpailuihin. Hienoja tuloksia on nähty, mikä on erittäin positiivinen juttu, Ahokas kehuu.

Vielä muutama vuosi sitten epäiltiin, miten Suomesta nousee tulevaisuudessa nuoria huippukeilaajia, mutta pelaajat itse ovat työnteon kautta nousseet esille.

– Jokaisella tekniikalla kyllä pärjää, isompi asia on työnteko. Oli kyseessä laji mikä tahansa he, jotka harjoittelevat enemmän, myös erottuvat paremmin pitkässä juoksussa. Pelaajat kehittyvät eri aikoihin, mutta ei ole olemassa oikoteitä, vaan kovasti harjoittelemalla tulokset syntyvät. Yksittäisen kilpailun voi moni voittaa, mutta korkealle tähtäävän keilaajan tavoitteet eivät voi jäädä siihen, vaan pitää olla pidemmän tähtäimen suunnitelmat varsinkin maajoukkuepelaajilla, Ahokas linjaa.

Myöskään kotijoukkoja ja heiltä saatua tukea ei pidä unohtaa, ja Ahokkaan mukaan myös nuorten keilaajien tukiverkosto on merkittävässä roolissa.

– Sillä kovasti harjoittelevalla urheilijalla olisi hyvä olla taustalla myös valmentaja, joka seuraa sitä tekemistä ja kehittymistä. Lisäksi tietysti nuoremmille on tärkeää se läheinen, joka jaksaa kuljettaa paikasta toiseen ja kustantaa harrastuksen.

Yksi päävalmentajaa ilahduttanut asia koronatauon aikana on ollut koko maajoukkueryhmän fysiikkaharjoittelu.

– Tietysti joku on tehnyt enemmän ja toinen vähemmän, mutta kokonaisuutena sanoisin, ettei meidän maajoukkueemme ole pitkään aikaan harjoitellut fysiikkaa niin paljon kuin nyt tauon aikana. Sekin varmasti vaikuttaa tuloksiin kilpailuissa. Tästä lähtee kiitos fysiikkavalmentaja Jaana Puhakalle, joka on ollut tässä apuna, Ahokas kiittää.

Nuoret vasta matkansa alussa

Maajoukkuekeilaajan tähtäin on menestyä EM- ja MM-tasolla, eikä siellä pärjääminen toteudu ilman suunnitelmallisuutta.

– Meilläkin nämä lupaavat nuoret ovat vasta matkansa alussa, joten heillä täytyy olla suunnitelmat kohdillaan, ja siitä ei kannata paljoa tinkiä, Ahokas toteaa.

Jarmo Ahokkaan mukaan maajoukkuepelaajat ovat hienosti tehneet fysiikkaharjoittelua ennen kauden alkua. Kuvassa töitä tekee kesällä paljon harjoitellut Niko Oksanen.

Suunnitelmiin liittyy oleellisena asiana määrätietoinen harjoittelu, jolla tähdätään parempiin tuloksiin.

– Se ei ole ylläpitävää kuntoilua, vaan siinä pitää tehdä tolkuton määrä toistoja, jos haluaa maailman huipulle. Meilläkin on maajoukkueessa eniten harjoittelevia pelaajia, jotka harjoittelevat pelkästään radoilla noin 20 tuntia viikossa ja siihen 2–3 kilpailua päälle sekä fysiikasta huolehtiminen. Oikea harjoittelumäärä on tietysti aina yksilöllistä, mutta senkin takia on tärkeää tehdä oikeanlaiset suunnitelmat itseään varten.

Ahokas ottaa esimerkiksi Mika Koivu­niemen ja Osku Palermaan, joiden isot harjoittelumäärät ovat vieneet heidät maailmalle menestymään.

– Nyt meillä on selvästi nuorten sukupolvi, josta erottuu kovasti töitä tekeviä keilaajia. Heissä on potentiaalia hyviin tuloksiin isoissa kilpailuissa ja se on hyvä merkki.

Teksti ja kuva: Henri Havusela

Leave a Response