tiistai, 18 tammikuun, 2022
Suomen joukkueeseen kuuluivat takarivissä: psyykkinen valmentaja Aapo Kilpeläinen, Reija Lundén, Ani Juntunen, Petra Eriksson-Sola ja Eliisa Hiltunen sekä eturivissä Jenni Heino, Sanna Pasanen ja päävalmentaja Jarmo Ahokas.
AjankohtaistaKisajutut

Suomi ja Ruotsi mitalikantaan naisten MM-kilpailuissa

Suomen naisten maajoukkue teki onnistuneen arvokilpailureissun Las Vegasiin, minkä kruunasi Sanna Pasasen henkilökohtainen masterspronssi.

Etukäteen oli tiedossa Las Vegasissa odottava iso haaste, kun Suomen naisten maajoukkue matkusti Las Vegasiin naisten MM-kilpailuihin, jotka alkoivat elokuun 23. päivä. Suomen joukkueeseen kuuluivat tänä vuonna Reija Lundén, Petra Eriksson-Sola, Jenni Heino, Eliisa Hiltunen, Sanna Pasanen ja Ani Juntunen sekä päävalmentaja Jarmo Ahokas ja psyykkinen valmentaja Aapo Kilpeläinen.

Pelaajat pääsivät testaamaan tasonsa, kun vastassa oli maailman parhaita naiskeilaajia jokaisesta maailmankolkasta 34 eri maasta. Kilpailuissa nähtiin kaiken kaikkiaan 176 keilaajaa, joista päävalmentaja Ahokkaan mukaan ”vähintään 50 oli aivan maailman kärkitasoa”.

Suomi oli ennen tämän vuoden kilpailua voittanut naisten MM-mitalin viimeksi vuonna 2009, jolloin Krista Pöllänen nappasi single-pronssia.

Paljon kertoo MM-kilpailuiden tasosta se, että myös Ruotsin naisilla oli yhtä pitkä tauko MM-mitalista, vaikka ruotsalaiset ovat niittäneet Suomen joukkueen tavoin mainetta EM-kilpailuissa.

Ruotsin myrskyvaroitus

MM-kilpailuiden aikataulu oli rakennettu siten, että ensimmäisinä päivinä keilattiin kaikkien osioiden alkukarsinnat ja vasta tämän jälkeen mitalipelit. TV-yhtiö CBS lähetti eri maailmankolkkiin mitalipelit suorina TV-lähetyksinä, minkä takia tämä järjestely nähtiin parhaaksi.

Ensimmäisenä keilattu single-kilpailu osoittikin hyvin, mitä menestyminen vaatii. Suomen joukkueen pelaajat keilasivat kaikki Sanna Pasasta lukuun ottamatta kuuteen sarjaan paritulokset, mutta sijoitukset olivat kaukana kärjestä. Hyvin kilpailunsa aloittanut Petra Eriksson-Sola oli parhaana suomalaisena 44. sijalla tuloksella 1262 ja keskiarvolla 210,33.

Ruotsin joukkue keilasi upeasti MM-kilpailuissa. Joline Persson Planefors liikuttui kyyneliin, kun samanaikaisesti varmistui joukkue- ja henkilökohtainen all events -mitali.

– Tosi hyvältä tuntui keilata tänään. Tunsin ihan päästä varpaisiin, että nyt toimii ja pystyin keskittymään ja vaikuttamaan niihin asioihin, joihin pitikin. Koko ajan peli tuntui olevan hallinnassa. Siinä oli yksi sarja, mikä meinasi mennä metsään, mutta siinäkin pystyin parantamaan, hyvin arvokisat startannut Eriksson-Sola kuvaili kilpailun jälkeen.

Singlessä suomalaiset mahtuivat sijoille 44.-82. Sanna Pasasen aloitettua kisansa vaisusti tuloksella 1190 ja hän oli singlessä suomalaisista heikoimmalla sijoituksella.

Tämä oli kuitenkin vasta kilpailuiden avauspäivä, ja suomalaiset pelasivat kohtuullisen hyvää peliä, mutta single oli hyvä muistutus siitä, että ilman isoja sarjoja ja tasaisuutta parempiin sijoituksiin ei näissä karkeloissa yllä.
Ruotsin joukkue antoi jo singlessä myrskyvaroituksen, kun Sandra Andersson keilasi itsensä tuloksella 1401 toiselle sijalle ja mitalipeleihin. Lisäksi Josefin Hermansson, Joline Persson Planefors ja Jenny Wegner mahtuivat kaikki 20 parhaan joukkoon. Jo tässä vaiheessa oli selvää, että Ruotsin joukkue oli tullut MM-kisoihin kovassa iskussa.

Anderssonin lisäksi mitalipeleihin singlessä jatkoivat sijalta yksi Korean Nayoung Lee sekä USA:n tähdet Shannon O’Keefe ja Danielle McEwan.

Sanna Pasasen nousu

Pari- ja trio-kilpailut eivät seuraavina päivinä tuoneet isoa muutosta Suomen joukkueen menestykselle. Kuitenkin parikilpailussa Hiltunen ja Pasanen osoittivat pystyvänsä keilaamaan hyvällä tasolla.

Masters-mitalistit vuosimallia 2019. Maria Rodiguez, kultamitalisti Cherie Tan, Sanna Pasanen ja Danielle McEwan.

Kaksikko keilasi neljä sarjaa taistellen mitalisijoituksia, mutta kaksi viimeistä heikompaa sarjaa laskivat sijoituksen 17. tuloksella 2557. Pasanen paransi peliään singlestä keilaamalla jo 1319 pisteitä.

– Jäi hyvä mieli siitä, että meni selvästi paremmin kuin singlessä ja keilaaminen tuntui kivalta. Oma tulos olisi voinut olla parempi, mutta tämä tulos tuli tänään tällä pelillä, kuvaili Hiltunen, jonka oma tulos parikilpailussa oli 1238.

Suomen muista pareista Lundén ja Eriksson-Sola olivat tuloksella 2403 sijalla 38:s. Juntunen ja Heino puolestaan olivat 58. sijalla tuloksella 2258.

Trion karsinnassa nähtiinkin sitten upea suomalaissuoritus, kun Pasanen oli kaikista MM-kilpailuiden pelaajista vahvin upealla henkilökohtaisella kuuden sarjan tuloksella 1460, joka antoi keskiarvoksi 243,33. Mukaan mahtui myös 299 pisteen sarja, joka jäi lopulta naisten MM-kilpailuiden korkeimmaksi sarjatulokseksi.

Loistotulos nosti myös ennen joukkuekilpailua Pasasen mukaan all events -sijoituksissa kirkkaasti mukaan taistelemaan turnauksen 24 parhaan keilaajan masters-kilpailun paikoista.

Pasasen kanssa triossa keilanneet Hiltunen ja Eriksson-Sola eivät yhtä hyvin onnistuneet, mutta kolmikko oli hienosti lopulta trion 10. sijalla yhteistuloksella 3834. Suomen toinen trio Lundén, Heino ja Juntunen ei onnistunut pelaamaan samoista sijoituksista. Heidän kuuden sarjan tulos 3453 riitti 34. sijaan.

Ruotsin joukkueella kilpailut jatkuivat hienosti. Triosta mitalia ei länsinaapurille tullut, mutta parikilpailussa Jenny Wegner ja Josefin Hermansson sijoittuvat neljänneksi, minkä lisäksi Ruotsin kaksi muuta paria sijoittuivat viidenneksi ja kuudenneksi.

Draamaa nähtiin viidenneksi sijoittuneen ruotsalaisparin osalta, kun Anna Andersson heitti viimeisen sarjansa kymppiruutuun reiän, joka maksoi tällä kertaa mitalin. Hänen parinaan keilasi Cajsa Wegner, jonka sisko eteni mitalipeleihin.

Pasanen selättää esikuvansa

MM-joukkuekilpailussa Suomen joukkue lähti hakemaan onnistunutta yhteistä onnistumista. Pienistä terveyshuolista kisojen aikana kärsinyt Lundén jäi vaihtopelaajaksi. Suomen pelaajien tulokset pysyivät kuitenkin samassa linjassa muiden osioiden kanssa, ja vajaalla parituloksella 5871 Suomi sijoittui karsinnan 16. sijalle. Mitalipeleihin jatkoivat järjestyksessä USA, Meksiko, loistavasti kisojaan jatkanut Ruotsi sekä Kolumbia.

Singlen kaksoisvoitto meni USA:n pelaajille. Loistavassa iskussa ollut Danielle McEwan (edessä) nappasi kultaa ja Shannon O’Keefe hopeaa.

Joukkuekilpailun karsinnan päätteeksi ilonaihe oli se, että nousujohteiset kisat pelannut Pasanen eteni ainoana suomalaispelaajana all event -pisteiden perusteella masters-peleihin. Hänen sijoituksensa all eventissä oli lopulta 19:s ja 24 sarjan tulos 5173.

All events -kulta meni upeat kisat pelanneelle Kolumbian Maria Rodriguezille. Ruotsin leirissä tuuletettiin puolestaan hopeaa, kun Joline Persson Planefors varmisti joukkuemitalin lisäksi henkilökohtaisen mitalin. All event -pronssi jaettiin puolestaan USA:n kokeneelle tähdelle Shannon O’Keefelle.

Ennen mitalipelejä keilattiin vielä mastersin ensimmäiset kierrokset. Pasanen sai avauskierroksella vastaansa Japanin Mirai Ishimoton, jolle Pasanen hävisi 2014 nuorten MM-kilpailuiden masters-finaalissa.

Nyt Pasanen otti revanssin voittamalla Ishimoton 2-1. Japanilainen voitti avaussarjan, johti vielä toista, minkä Pasanen käänsi edukseen ja ratkaisevasta sarjasta pisteet 237-171 Pasasen hyväksi ja suomalainen toiselle kierrokselle.

Eikä vastus heikentynyt, päinvastoin, kun Pasasta vastaan asettui hänen oma esikuvansa, USA:n kokenut Shannon O’Keefe, joka valittiin muun muassa PWBA:n vuoden pelaajaksi vuonna 2018.

Pasanen ei ennakkosuosikkia kumarrellut, vaan taisteli 2-1-voiton yhdysvaltalaistähdestä ja eteni mastersin kahdeksan parhaan joukkoon. Karsinnan viimeisessä ottelussa ennen mitalipelejä vastaan asettui Korean Hyerin Son, joka oli täysin vastaantulija hurmoksessa keilannutta Pasasta vastaan.

Sanna Pasanen pelasi nousujohteisen MM-turnauksen ja palkintona oli hänen ensimmäinen naisten MM-mitali.

Pasanen keilasi kahteen sarjaan 472 pistettä Sonin 359 pistettä vastaan ja suomalainen varmisti paikan mitalipeleissä sarjavoitoin 2-0.

– Aika sanaton olo on. En ehkä vieläkään tajua, mitä tuli tänään saavutettua, mutta tässä on vielä mitalipelit keilaamatta, mikä on aika hieno homma. Tänään koitin vain keskittyä omaan heittoon. En edes katsonut ympärilleni, enkä tiennyt, miten pisteet menevät. Yleisön reaktioista pystyi sitten aina asioita päättelemään, Pasanen kertoi mastersin karsinnan jälkeen.

Mitali oli naisten MM-kilpailuista myös ensimmäinen päävalmentaja Jarmo Ahokkaalle.

– Monta vuotta olen ollut naisten valmentaja ja ensimmäinen MM-mitali, joten fiilis on loistava. Siinä mielessä tulee kruunu tälle hommalle, mutta nyt kun on tällainen mahdollisuus, niin mihinkään ei tyydytä, vaan lähdetään pelaamaan voitosta, Ahokas kommentoi mitalin varmistuttua.

Ruotsille parikultaa

Näin ollen Pasanen oli suomalaisista ainoa pelaaja, joka jatkoi turnaustaan mitalipeleihin. Eri osioissa neljän parhaan joukkoon keilanneet pääsivät ison yleisön eteen, kun CBS Sports näytti MM-kilpailuiden ratkaisuhetket TV-lähetyksenä miljoonayleisölle eri maanosissa.

Mitalipelit alkoivat USA:n näytöksellä, kun ensin Shannon O’Keefe selvitti tiensä välierästä loppuotteluun Ruotsin Sanda Anderssonia vastaan. O’Keefe sai vastaansa maanaisensa Danielle McEwanin, joka voitti toisessa välierässä Korean Nayoung Leen.

McEwan jatkoi loppuottelussa upeaa peliään voittaen O’Keefen 259-193. Kaksoisvoitto USA:lle ja jälleen henkilökohtainen mestaruus 28-vuotiaalle McEwanille, joka juhli all event -kultaa edellisissä MM-kisoissa vuonna 2017.

Seuraavaksi TV-kameroiden edessä keilattiin parimitaleista ja nyt oli ruotsalaisten juhlan vuoro, Kun Josefin Hermanson ja Jenny Wegner keilasivat upeasti parikultaa. Vasta kymppiruuduissa ratkenneessa trillerimäisessä loppuottelussa he voittivat Korean Hyerin Sonin ja Yeonji Leen 436-431.

– En miettinyt siinä kohtaa yhtään mitään. Yritin toistaa vain sitä peliä, mitä olen pelannut näiden kilpailuiden aikana, Hermansson kuvaili kultamitali kaulassaan jännittäviä ratkaisuhetkiä.

Pronssia parikilpailussa jaettiin kahdelle välierät hävinneelle kolmbialaisparille Clara Guerrerolle ja Juliana Francolle sekä Maria Rodriguezille ja Rocio Restrepolle.

Tämän jälkeen keilattiin trio, jonka kultamitalisteiksi nousivat USA:n Missy Parkin, Jordan Richard ja Liz Khulkin. He voittivat loppuottelussa Kolmbian Francon, Guerreron ja Rodriguezin, joten jälleen kolumbialaiset jäivät odottamaan toista kultaa Rodriguezin all event -mestaruuden lisäksi.

Kolumbialaiset saivat lopulta kirkkaimman mitalin upealla tavalla joukkuekilpailussa, jossa se kohtasi välierässä alkukarsintaa suvereenisti hallinneen USA:n joukkueen. Kahden huippujoukkueen kohtaamisesta Kolumbia eteni loppuotteluun sarjavoitoin 2-1. Joukkuekilpailun mitalipelit keilattiin baker-tyylillä.

Kolumbia sai vastaansa Ruotsin joukkueen, joka lähti jahtaamaan kultamitalia voitettuaan omassa välierässään Meksikon.

Loppuottelussa Kolumbia voitti avaussarjan pisteellä 205-204, mutta Ruotsi tasoitti pelin toisessa sarjassa. Ratkaisevassa sarjassa upean turnauksen pelanneet Ruotsin pelaajat joutuivat pettymään, ja kolumbialaiset juhlivat kultaa voitettuaan ratkaisevan sarjan 222-202.

Pasanen masters-mitalipeleissä

Kilpailuiden päätöksenä keilattiin mastersin mitalipelit, joissa katseet kiinnittyivät luonnollisesti Sanna Pasasen otteisiin. Välierässä vastaan oli tulossa kilpailuissa all event – ja joukkuekultaa sekä parikilpailun pronssia kilpailuissa saavuttanut Kolumbian Maria Rodriguez.

Pasasella oli ennen masters-välierää vapaapäivä, jonka hän koitti käyttää mahdollisimman hyvin hyödykseen.

– Pitää vain lähteä nauttimaan ja tekemään omaa parasta, kun en voi vastustajan pelaamiseen vaikuttaa. Vapaapäivänä olin kaupungilla käymässä, jotta sain ajatuksia hetkeksi muualle ja se olikin itselleni hyvä päätös, Pasanen kuvaili tunnelmiaan edellisenä iltana ennen välierää.

Valmistautuminen ja latautuminen tuntuikin osuvan Pasasella nappiin, sillä hän aloitti välierän Rodriguezia vastaan upeasti TV-kameroiden edessä tehden avaussarjaan kaksi kolmen kaadon jonoa ja upean tuloksen 232 avaussarjaansa. Rodriguezille myös hyvät pisteet 223, mutta Pasaselle ensimmäinen kiinnitys kohti loppuottelua.

Toisessa sarjassa kolumbialainen kuitenkin käänsi pelin ja keilasi hirmusarjan 257 ja tasoitti tilanteeksi 1-1, joten ratkaisua lähdettiin hakemaan kolmannesta sarjasta.

Pasanen aloitti viimeisen sarjan kolmen kaadon jonolla, mutta tämän jälkeen kaadot olivat tiukassa. Äärimmäisen tiukan välierän ratkaisu nähtiin lopulta, kun Rodriguez päätti viimeisen sarjansa neljän kaadon jonoon ja voitti tiukasti päätössarjan 216-210.

Välierätappio tietysti harmitti Pasasta, mutta henkilökohtainen mitali naisten MM-kilpailuista oli 25-vuotiaalle keilaajalle uran ensimmäinen henkilökohtainen naisten arvokisamitali ja Suomen joukkueelle ensimmäinen mitali sitten vuoden 2009.

Pasasen välierän kolmen sarjan tulos 663 kertoi paljon siitä, kuinka hyvän vireen hän löysi arvokilpailuiden aikana.
– Nyt on kaikkensa antanut olo. Harmittava tappio välierässä, mutta tämä mitali on sellainen, mistä olen aina unelmoinut. Lämpenen arvokilpailuissa aina hitaasti. En ole vielä oppinut sitä, että voisi alusta asti lähteä tykittämään.

– Arvostan tämän mitalin tosi korkealle. Ballmaster Openissa olen ollut kolmas ja nyt ensimmäinen naisten arvokisamitali ja vielä MM-kisoista, Pasanen sanoi hymyissä suin kilpailun päätyttyä.

Rodriguez ei saanut lopulta kolmatta kultaansa näistä MM-kilpailuista, vaan taipui loppuottelussa Singaporen Cherie Tania vastaan. Tan oli voittanut omassa välierässään aikaisemmin USA:n McEwanin, joten yhdysvaltalainen jakoi Pasasen kanssa pronssin.

Teksti: Henri Havusela
Kuvat: Henri Havusela, David Becker ja Hamad Abdullah


MM-kilpailuiden mitalistit:

Single
Kultaa: Danielle McEwan, USA
Hopeaa: Shannon O’Keefe, USA
Ponssia: Sandra Andersson, SWE
Pronssia: Nayoung Lee KOR
Parikilpailu
Kultaa: Josefin Hermansson ja Jenny Wegner, SWE
Hopeaa: Hyerin Son ja Yeonji Lee, KOR
Pronssia: Juliana Franco ja Clara Guerrero COL
Pronssia: Rocio Restrepo ja Maria Rodriguez, COL
Trio
Kultaa: Missy Parkin, Jordan Richard, Liz Khulkin, USA
Hopeaa: Juliana Franco, Clara Guerrero ja Maria Rodriguez, COL
Pronssia: Moonjeong Kim, Seungja Baek ja Dawun Jung, KOR
Pronssia: Adriana Perez, Sandra Gongora ja Paola Limon, MEX
Joukkuekilpailu
Kultaa: Kolumbia
Hopeaa: Ruotsi
Pronssia: USA
Pronssia: Meksiko
All events
Kultaa: Maria Rodriguez, COL
Hopeaa: Joline Persson Planefors, SWE
Pronssia: Shannon O’Keefe, USA
Masters
Kultaa: Cherie Tan, SGP
Hopeaa: Maria Rodriguez, COL
Pronssia: Sanna Pasanen, FIN
Pronssia: Danielle McEwan, USA


 

Leave a Response