tiistai, 18 tammikuun, 2022
Ajankohtaista

Specto – seuraava suomalainen urheilumaailman jättiläinen?

Ylpeä toimitusjohtaja Kristian Törnqvist. Specton menestystarina on näyttävimmin esillä tällä hetkellä FOX:n lähetyksissä PBA-kiertueen kilpailuissa.

Kahden suomalaismiehen idea keilailun pallonseurantajärjestelmän kehittämisestä jalostui lopulta neljän ihmisen vetämäksi yritykseksi, jolla on kova kysyntä maailmalla. Specton tarinassa yhdistyvät hienosti into urheilun kehittämiseen sekä uskallus yrittämiseen vaativalla alalla.

Jos olet katsonut yhdysvaltalaisen TV-kanavan Foxin kautta keilailun ammattilaiskiertueen PBA:n kilpailuita tai koosteita tämän kauden aikana, olet varmasti huomannut lähetyksessä grafiikat, jotka kertovat tarkasti reaaliajassa tietoja jokaisesta kilpailun heitosta, kuten pallon liikeradat, mihin kohtaan tarkalleen keiloja pallo osuu ja millä vauhdilla.

Tämä on tehnyt USA:ssa keilailulähetyksistä helpommin seurattavia ja viihteellisempiä.

Kaikki on suomalaisyritys Angular Velocityn vuosia kehittämän Specton ansiota. Yritys on kehittänyt järjestelmän, jonka laser lähettää kahden nanosekunnin pituisia laserpulsseja todella nopeasti ja kerää keilaradalla viilettävästä pallosta runsaasti dataa.

– Se mittaa sekunnin aikana ympäristönsä 84 tuhatta kertaa. Se on aika vikkelä laite, kuvailee yrityksen toimitusjohtaja ja Specton yksi perustajajäsen Kristian Törnqvist.

Kuvasta näkee, kuinka pieni laite kerää ympäriltään kaiken liikkeen ja usealta rataparilta tarkasti.

Törnqvist istuu Helsingissä Malmilla Angular Velocityn uusissa toimitiloissa, joissa on vielä remontti kesken.
Muutenkin toimistorakennuksen keskeneräisestä ilmeestä voisi päätellä, että sinne on muuttanut vasta aloitteleva yritys.

Pitkä matka

Todellisuudessa Specton menestymisen eteen on tehty vuosia töitä, minkä lisäksi sen tulevaisuuden näkymät ovat erittäin lupaavat. Yritys on kasvanut, ja toimitusjohtajan mukaan lisää henkilöstöä ollaan palkkaamassa lähitulevaisuudessa.

– Vuonna 2008 opiskelin keilailuvalmennusta Kuortaneella. Siellä oli käytössä Kegelin vanha pallonseuranajärjestelmä C.A.T.S., joka oli harvemmin toiminnassa ja sen käyttäminen oli hankalaa. Siinä piti aina olla joku koneen vieressä, että sitä pystyi käyttämään, Törnqvist kuvailee aikaa, kun Specto oli vasta ajatuksen siemen.

Asiat lähtivät rullaamaan nopeaan tahtiin, sillä muutamassa kuukaudessa Spectosta oli olemassa ensimmäinen prototyyppi.

Kuortaneella hän keskusteli tulevan yhtiökumppaninsa Juha Majan kanssa, ja kaksikko päätyi siihen, että teknologiassa on pallonseurantaan parempia vaihtoehtoja olemassa.

Todellisen sysäyksen hanke sai kuitenkin vasta 2015, kun IT-alalla työskennelleen Törnqvistin elämäntilanne muuttui.

– Silloinen työnantajani lopetti koko osastomme Suomesta ja sain yt-neuvotteluissa lähteä. Soitin Juhalle ja hän kysyi, että pitäisikö nyt sitten kokeilla tätä keilailujuttua. Sanoin sulattelevani asioita pari päivää, mutta jo seuraavana päivänä soitin, että kyllä nyt on sen aika, Törnqvist sanoo.

Osia kauko-ohjattavasta autosta

Asiat lähtivät rullaamaan nopeaan tahtiin, sillä muutamassa kuukaudessa Spectosta oli olemassa ensimmäinen prototyyppi.

– Se oli piirilevy, jossa oli hyppylankoja ja vanhasta radio-ohjattavasta autosta yksi servo-moottori, mutta se riitti. Sillä me saimme kerättyä ensimmäistä dataa ja saimme todisteen siitä, että tämä toimii, Törnqvist sanoo hymyillen.

Asiat lähtivät etenemään kiihtyvällä tahdilla. Tammikuussa 2016 israelainen keilaaja Or Aviram saapui Suomeen pelaamaan Ballmaster Openia. Maja ja Törnqvist tiesivät hänet Törnqvistin sanojen mukaan IT-alalla koodarivelhoksi, ja juuri sellaista yritys kaipasi kipeästi.

– Maja oli häneen yhteydessä, ja Aviram sanoi heti kyllä. Hänkin oli miettinyt, miten näitä asioita pystyttäisiin keilailussa parantamaan.

Toukokuussa 2016 Specto oli jo siinä pisteessä, että yrittäjät istuivat saman pöydän ääreen Kegelin edustajien kanssa
– Sovimme, että heistä tulee meidän maailmanlaajuinen jakelijamme. Sillä tiellä olemme edelleen, Törnqvist tiivistää.

Tarkoitus kehittää lajia

Kun Kegel seisoi Specton takana, aukesivat Törnqvistin mukaan ovet uudella tavalla eri suuntiin.

– Aloittelevan yrityksen olisi ollut niin vaikea lähteä itse myymään tällaista tuotetta täysin tuntemattomana toimijana. Se olisi ollut pitkä latu.

Vuoden 2016 Bowl Expossa Specto voitti parhaan uuden tuotteen palkinnon. Jo seuraavana vuonna ohjelmisto oli käytössä kaikilla pallovalmistajilla osana tuotekehitystä.

– Pallovalmistajilla on erikoisversio. Ikään kuin tutkimusversio, joka on vähän erilainen, koska he haluavat ainoastaan raakaa dataa mahdollisimman paljon, eikä heillä tarvitse olla niin käyttäjäystävällistä versiota.

Törnqvistin mukaan yrityksen tavoitteet ovat aina olleet kehittää keilailua ja palvella yksittäisiä lajin harrastajia.

– Pitää olla tuote, joka vetoaa perjantai-iltaisin kerran viikossa keilaavaan ihmiseen. Paljon näen ihmisiä, jotka käyvät kerran viikossa keilaamassa ilman, että kuuluvat mihinkään seuraan, eikä heitä välttämättä kiinnosta lajin tarkimmat yksityiskohdat. He tulevat pitämään hallille hauskaa, ja jos Specton uudella versiolla saamme nämä ihmiset käymään keilaamassa yhden sijasta kaksi kertaa viikossa, niin sehän on tässä koko homman ydin, Törnqvist kuvailee visioitaan.

Uudella versiolla Törnqvist tarkoittaa tammikuun julkaistua Specton kolmatta versiota, joka on tehty aiempaa käyttäjäystävälliemmäksi.

Kerätty data saadaan välittömästi ymmärrettävään muotoon tietokoneen näytölle.

– Sitä käyttäessä ei tarvitse tietää keilailusta niin paljoa. Uusi versio on vähän kuin pelaisit peliä, eli ohjelma antaa sinulle tehtäviä. Helpoimmalla tasolla tehtävänä on pitää pallo radalla usean heiton ja siitä tehtävät vaikeutuvat. Specto ohjaa keilaajaa eteenpäin ja tekee hänestä paremman keilaajan, vähän huomaamatta. Se on jutun ydin tässä.

Käyttäjäystävällinen

Törnqvistin mukaan Specto onkin luotu ikään kuin takaperin markkinoille. Ensin yritys sai alan rautaiset ammattilaiset kiinnostumaan tuotteesta, minkä jälkeen tuote on tuotu lähemmäksi yksittäistä harrastajaa.

Specton kehittämä liikutettava sensori mittaa sekunnin aikana ympäristönsä 84 tuhatta kertaa.

– Uuden version kanssa panostimme siihen, että kysyimme yleisöltä, mikä toisi heidät hallille enemmän harjoittelemaan. Halleille on hyvä, jos heillä on Specto ja he saavat sillä lisää kävijöitä, jotka viihtyvät pidempään. Meille tämä on hyvä, koska sitä kautta tuote myös leviää.

Tällä hetkellä Spectosta saa puhelimeen mobiiliaplikaation, valmentajille oman version valmennuskäyttöön sekä niin sanotun tutkimusversion, jota pallonvalmistajat käyttävät.

Meille oli alusta asti selvää, että on tehtävä mobiiliaplikaatio, koska kaikilla on kännykät

– Lisäksi meillä on TV-softa, joka on nimenomaan TV-lähetyksiä varten suunniteltu. Voimme kalibroida Specton keilahallissa kuudelle radalle 15 minuutissa. Erona verrattuna muihin vastaaviin edellisiin toimijoihin on juuri helppo käytettävyys, ja se on ollut meille aina prioriteetti. Meille oli esimerkiksi alusta asti selvää, että on tehtävä mobiiliaplikaatio, koska kaikilla on kännykät.

”Jumankauta jätkät, me tehtiin tämä”

2018 kesäkuussa Kegelin toimitusjohtaja Chris Charstrand soitti Törnqvistille innoissaan ja kertoi, että PBA on saanut uuden pääsponsorin.

– He halusivat Specton mukaan seuraavaan kauteen, koska samalla lähetykset siirtyvät ESPN:ltä Foxille, joka haluaa kaiken uuden siistin käyttöönsä, Törnqvist hymyilee.

Kauden aikana kaikki on mennyt PBA:n osalta loistavasti ja Specton tuomasta lisäarvosta lähetyksiin on Törnqvistin mukaan tullut pelkästään hyvää palautetta. Yrityksen pitkäjänteinen työ palkittiin.

Askel oli valtava varsinkin, kun kyse ei ollut kokeilusta, vaan osapuolet solmivat kolmen kauden mittaisen sopimuksen. ESPN ei ollut aikaisemmin halukas tuomaan uutta teknologiaa keilailulähetyksiin.

Ylälaidassa saatu data näkyy numeroina. Alalaidassa puolestaan näkyy pallon liikerata tarkasti koko suorituksen ajalta.

– Onhan se nyt ihan sairaan siistiä, kun onnistuu viemään jonkun asian näin pitkälle. Se on nyt PBA:ssa ja vieläpä seuraavat kolme vuotta. Kyllähän tämä herättää ylpeyttä ja onnistumisen tunnetta. Diilistä tuli sellainen fiilis, että jumankauta jätkät, me tehtiin tämä. Vielä kun homma meni niin kuin suunniteltiin. Tietysti matkalla oli yllätyksiä ja hidasteita, mutta ainahan niitä tulee. Pitää osata vain suhtautua, toimitusjohtaja kuvailee.

Toimiva tiimi

Kun yritys oli alkutekijöissään, oli pieni kysymysmerkki, että kuka ottaa toimitusjohtajan vastuun.

– Olin vähän vastahakoinen alkuun ottamaan tätä roolia, niin kuin olivat muutkin. Mitä enemmän olen tätä kuitenkin tehnyt, sitä enemmän tykkään. Tässä ei tylsää päivää ole. Kun yritys kasvaa, byrokratian osuus kasvaa, eikä minulla ole samalla tavalla aikaa leikkiä elektroniikalla. Se on ainoa miinuspuoli.

Angular Velocity työllistää neljän yhtiökumppanin lisäksi 13 työntekijää tällä hetkellä ja kasvua on tulossa varsinkin, kun Spectoa ollaan viemässä myös muihin lajeihin kuin keilailuun.

Törnqvist iloitsee siitä, kuinka kaikki neljä yrityksen vetäjää osaavat tietyn osa-alueen erityisen hyvin, mistä muodostuu hyvin toimiva kokonaisuus.

Törnqvistin mukaan yrityksen tavoitteet ovat aina olleet kehittää keilailua ja palvella yksittäisiä lajin harrastajia.

– Minä olen vastannut elektroniikasta, Juha Maja tuntee urheilupuolen ja pystyy kertomaan, mitä Spectolla halutaan mitata ja miten palvelemme asiakkaita. Turkkilainen Önder Gürkan toimii yrityksessä graafikkona ja Or Aviram on koodarivelho, Törnqvist kertoo.

Iso harppaus yleisurheilun MM-kisoihin

Lisää kasvua on tulossa ja myös iso harppaus yleisurheilun puolelle.

– Meidät on pyydetty Dohaan yleisurheilun MM-kisoihin 2019 syyskuussa. Sinne viemme Specton ja toivottavasti kaikki menee hyvin, Törnqvist linjaa.

Spectoa testattiin jo viime kesänä Ylen lähetyksissä. Törnqvistin mukaan sitä voidaan hyödyntää yleisurheilussa kaikissa kenttälajeissa paitsi pitkän matkan juoksuissa, tällä hetkellä. Viime kesänä Ylen kanssa laitetta hyödynnettiin erityisesti pituushypyssä ja kolmiloikassa.

– Kolmiloikka nähtiin Ylen lähetyksessä Suomi-Ruotsi-maaottelussa. Ennen sitä oli heinäkuussa nuorten MM-kisat Tampereella, missä oli myös Specto käytössä. Viime vuoden talviolympialaisissa curlingissa myös hyödynnettiin sitä, Törnqvist täsmentää.

Voisi kuvitella, että keilailuun suunniteltu laite on kätevä siirtää curlingiin.

– Niinhän mekin luulimme, mutta siinä käytetään eri sensoria johtuen siitä, että curlingrata on pidempi ja olosuhde on kylmä ja kostea. Siinä oli oma jännityksensä. Jos voisin mennä ajassa taaksepäin, sanoisin itselleni, että rauhoitu vähän ja mieti ensin, Törnqvist nauraa.

”Keilailu on ja jää”

Myös yleisurheilun MM-kilpailuissa on oma jännityksensä, mutta yrittäjien usko onnistumiseen on kova ja mahdollisuus on suomalaisyritykselle valtava.

– Kun Dohan MM-kisat menee niin kuin pitää, uskomme kasvun olevan valtaisaa. Katsojamäärät siellä ovat pelkästään niin isoja.

Keilailu ei kuitenkaan jää mihinkään, vaikka aluevaltauksia tulisi enemmänkin.

– Keilailu on ja jää. Se on meidän vauvamme ja esikoinen. Enemmänkin näen, että muut asiat tukevat keilailuun panostamista, koska saamme muualta enemmän voimavaroja ja resursseja.

Kasvu eri suuntiin ei Törnqvistin mukaan häiritse myöskään yhteistyökumppani Kegeliä.

– Juttelin heidän edustajien kanssa siitä, mitä mieltä he ovat muista kuvioistamme. Sieltä sanottiin, että he fanittavat meitä entistä kovemmin, jos saamme tämän jutun toimimaan laajasti. Se tarkoittaa heille, että olemme parempi partneri kaikin puolin.

Teksti: Henri Havusela
Kuvat: Henri Havusela ja Angular Velocityn kuva-arkisto

2 Comments

  1. Innolla odotellaan yleisurheilun sovellusta

    terv Markku Leppänen,
    yli 40v aktiivivalmennusta tehnyt kenttävalmentaja

  2. Ja vielä edelliseen liittyen, onko mahdollista päästä ohjelman koekäyttäjäksi. Valmenuksessa on tällähetkellä kaksi lupaavaa hyppääjäjunioria, sekä teen yhteistyötä Valentin Konosen kanssa kilpakävelyn puitteissa.

Leave a Response