tiistai, 18 tammikuun, 2022
Ajankohtaistakansi

SKL panostaa livelähetyksiin

Timo Palermaa (edessä) ja Pertti Tapola tekevät ansiokasta työtä, jotta kotimaan keilailukilpailut saadaan lähetettyä kotikatsomoihin.

Timo Palermaa ja Pertti Tapola uhraavat paljon vapaa-ajastaan, jotta keilailukansa saisi mahdollisimman usein kilpailut nähtäväksi kotisohvilleen. Kaksikolla on lähetyksiä varten suunnitteilla seuraavia kehitysaskeleita.

Tuttu näky Talin keilahallilla. Aamupäivällä radoilla on rauhallista, mutta hallin perällä kaksi herrasmiestä on johtojen ja kamerakaluston kimpussa touhuamassa hymyssä suin. Valtaosa keilaajista tietää jo hyvin, mistä on kyse. Timo Palermaa ja Pertti Tapola valmistelevat seuraavan päivän livelähetystä, joka näytetään Suomen Keilailuliiton YouTube-kanavalla.

Harva tietääkin, kuinka paljon Palermaa ja Tapola käyttävät omasta ajastaan lähetysten tekemiseen. Palermaa on normaalisti palkkatöissä, kun taas Ylen pitkäaikaisena urheiluselostajana tunnettu Tapola on siirtynyt eläkkeelle pitkän uran jälkeen. Mikä sai Tapolan lähtemään vielä eläkepäivillä selostajan hommiin ja vieläpä lajin parissa, joka tuli kuvioihin vasta vanhemmalla iällä?

– Nuorenakin minulla oli oma keilapallo, mutta laji jäi noin 20 vuodeksi täysin unholaan. Toimittaja Esa Sulkava ja kumppanit sitten houkuttelivat minut takaisin lajin pariin medialle järjestetyn lehdistöliigan kautta. Keilailu imaisi minut mukaansa ja innostuin rajusti, kertoo Tapola, joka itse myös kilpailee aktiivisesti tänä päivänä.

Pertti Tapola (oik.) selosti viime keväänä Ylelle SM-finaalit Lahdessa. Kommentaattorina toimi huippukeilaaja Pasi Uotila.

Kun SKL:n toimistolla huomattiin huippuammattilaisen innostus lajia kohtaan, päätettiin häntä pyytää mukaan tekemään keilailulähetyksiä, joita oli jo suunniteltu Palermaan johdolla.

– Palermaa, Olli Pakonen ja toiminnanjohtaja Sami Järvilä saivat minut mukaan. Täytyy mainita myös puheenjohtajana silloin aloittanut Perttu Jussila, jonka mielestä tämä oli hyvä idea ja hän näytti vihreää valoa, Tapola muistelee.

”Vahvuudet tukevat toisiaan”

Keilailuperheeseen kuuluva Timo Palermaa hoitaa puolestaan enemmän teknistä puolta, mutta toimii myös Tapolan selostajaparina.

– Keilailutaustan takia olen aina seurannut tarkasti lajia ja tämä on hyvä keino olla mukana viemässä keilailua muiden tietoon. Katsojaluvut ovat olleet nousussa koko ajan, samoin myös tilaajamäärät YouTubessa, hän sanoo.
Tapola komppaa työpariaan.

– Timo tietää erittäin paljon keilailusta ja lajiteknisistä asioista. Minulla puolestaan on paljon kokemusta urheilutapahtumien lähetysten tekemisestä, joten nämä meidän omat vahvuudet kohtaavat hyvin ja tukevat toisiaan.
Molemmat alleviivaavat sitä, että lähetyksissä on paljon kehitettävää, mutta muutamassa vuodessa lähtöpisteestä on tultu jo hyvä matka.

– Lähdimme todella alhaalta. Kyllä meillä oli välineet tehdä lähetystä, mutta ne olivat teknisesti vaatimatonta tasoa. Siitä on kehitytty todella paljon ja nyt meillä on kilpailukykyiset laitteet. SKL:n panostuksen ansiosta olemme saaneet teknisessä mielessä kehittää tätä hommaa koko ajan, Tapola kiittää.

Ei tämä synny tuosta noin vain. Iso työ on pelkästään tapahtuman seuraaminen ja selostaminen.

Kaluston lisäksi tekninen puoli on mennyt koko ajan eteenpäin, ja siinä kaksikon apuna on toiminut Oy Bowling Ab:n palveluksessa työskentelevä Rauli Kärki.

– Hänen osuutensa on iso. Hän on vienyt meidät kuvankäsittelyn kanssa syvemmälle, ja sitä kautta lähetykset ovat kehittyneet. Tavoitteenamme on saada lähetyksiin lisää sisältöä, kuten lisää haastatteluita ja muuta materiaalia, jota näytetään kilpailun ohessa, Palermaa sanoo.

Paljon kilometrejä ja työtunteja

Livelähetys keilakilpailusta kestää jokusen tunnin, mutta harva ymmärtää, mitä muuta työ vaatii selostajakaksikolta.

– Ei tämä synny tuosta noin vain. Iso työ on pelkästään tapahtuman seuraaminen ja selostaminen. Siihen päälle edellisenä päivänä laitteiden pakkaaminen, kisapaikalle matkustaminen, laitteiden pystytys ja ennen kaikkea se ennakkotyö, joka me lähetyksiä varten tehdään. Kilpailuissa on niin paljon yleensä keilaajia, että edellisenä iltana käytän aina aikaa taustatietojen keräämiseen, Tapola luettelee.

Selostajapari purkaa usein kalustoa keilahallilla siinä vaiheessa, kun moni kilpailija on ehtinyt jo kotiin asti.

– Kilpailun jälkeen yleensä olemme viimeisinä hallilla purkamassa kamat ja pitäähän ne vielä viedäkin varastolle ennen kuin itse pääsee kotiin. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun keilahallin pitäjä on odottanut meidän lähtemistämme sulkemisaikaan, Palermaa nauraa.

Tarjonta kasvaa

Kun lähetykset ovat kehittyneet, ovat myös lähetysmäärät kasvaneet. SKL:n omien lähetysten lisäksi Palermaa ja Tapola ovat tehneet yhteistyötä jäsenliittojen kanssa ja käyneet tekemässä keikkaluontoisesti lähetyksiä heidän omista kilpailuistaan.

– Iso plussa tässä meidän toiminnassamme on se, että kilpailut jäävät tallenteeksi SKL:n YouTube-kanavalle, minkä ansiosta kiinnostuneet voivat käydä suoran lähetyksen lisäksi koska tahansa katsomassa kilpailun tapahtumat jälkikäteen ilman rajoituksia, Palermaa linjaa.

Olisi hienoa, jos tällä meidän toiminnallamme saisimme lisättyä keilailun näkyvyyttä, Tapola pohtii.

Henkseleitä kaksikko ei paukuttele, sillä työnsarkaa on.

– Valmiitahan me emme ole, mikä on selvää. Lisämateriaalin saaminen lähetyksiin ja editoinnin parantaminen ovat sellaisia, mitä pyritään viemään eteenpäin. On myös hyvä muistaa, että me teemme tätä kilpailutilanteessa kahdestaan, mikä tietysti tuo haasteita. Kehitettävää on, mutta siihen me pystymme.

Ja vaikka työtä on ystävykset tekevät työtä keilailun eteen ilolla.

– Vaikka tämä olisikin rankkaa, se on ollut koko ajan mukavaa ja meillä on ollut hauskoja hetkiä tätä tehdessä. Keilahalleilla on aina ollut hyvä vastaanotto ja minusta on hyvä, että olemme myös suurimalle osalle pelaajista jo tuttuja, Palermaa muistuttaa.

Tapola vertaa keilailua itselle rakkaaseen toiseen lajiin.

– Keilailu on todella hieno ja mielenkiintoinen laji. Vertaan tätä usein itselleni tuttuun lajiin ampuhiihtoon, kun molemmissa perusidea on helppo ja katsojalle mieleinen. Juuri sen takia tykkään tehdä näitä keilailulähetyksiä, kun itsekin olen niin innostunut lajista. Olisi hienoa, jos tällä meidän toiminnallamme saisimme lisättyä keilailun näkyvyyttä, Tapola pohtii.

Kaksikko pääsee isosti vauhtiin tammikuun alussa Brunswick Ballmaster Openissa, jossa Yle lähettää finaalipäivän ratkaisuhetket, mutta tätä ennen jo katsojat voivat seurata SKL:n YouTube-kanavalta usean päivän ajan kilpailuita Tapolan ja Palermaan lähetyksien kautta.

– Koen sen tekemisen aika hienona, kun on näinkin hieno kilpailu tulossa, Palermaa sanoo.

Teksti ja kuvat: Henri Havusela

Leave a Response