torstai, 28 lokakuun, 2021
Ajankohtaista

SKL sai hakemansa lisätuen – kohdistetaan nuorisomaajoukkueiden toimintaan

Piritta Maja ottaa vastuun nuorisomaajoukkueiden toiminnasta Kuortaneelta käsin.

Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö julkaisi marraskuussa tukipäätökset vuodelle 2021. Kaikkiaan tehostamistukea jaettiin kesälajeille olympiadin viimeiseen vuoteen 3 937 536 euroa. Suomen Keilailuliiton tehostamistuki nousi tulevalle vuodelle nykyisestä 52 000 eurosta 67 000 euroon.

Jo ennen päätöstä oli tiedossa, mihin 15 tuhannen euron lisäraha tultaisiin kohdistamaan.

– Lisätukea haettiin huippu-urheilun kehittämiseen. Olympiakomitealta tuli vihreää valoa, kunhan se lisäraha kohdennetaan valmentamiseen ja keskitetään maajoukkuetoimintaa Kuortaneelle, valottaa keilailun maajoukkueen päävalmentaja Jarmo Ahokas.

SKL:n toiminnanjohtaja Sami Järvilä kertoo tautoista.

– Tuen nousu on jälleen iso juttu, mutta mielestäni oikeutettu. Olemme tehneet liitossa vuosittain kovasti työtä huippu-urheilun eteen pysyäksemme Olympiakomitean tehostamistuen piirissä. Vielä joitakin vuosia sitten tukisumma oli 15 000 euroa ja siitä on lähes vuosittain noustu summaan, jonka nyt saamme.

Joka vuosi tehostamistuen saanti vaatii syksyllä pitkän prosessin. Tärkeänä osana on oman huippu-urheilusuunnitelman tekeminen Olympiakomitean lajiryhmävastaavan sparratessa. Prosessi huipentuu Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen kutsumaan lajiriiheen.

– Lajiriihessä esittelemme keilailun huippu-urheilusuunnitelman ja edellisen vuoden suunnitelmien toteutumiset Olympiakomitean alan asiantuntijoille, jotka tekevät sitten tukipäätöksen. Kaikkiaan prosessi vie minulta ja Ahokkaalta syksyisin useita kymmeniä tunteja aikaa, Järvilä sanoo.

Piritta Majasta nuorisomaajoukkueen vastuuvalmentaja

Lisäraha kohdennetaan Kuortaneelle siten, että Piritta Majasta tulee nuorisomaajoukkueen vastuuvalmentaja, eli hänen vastuullaan ovat nuoret miehet ja naiset sekä junioritytöt ja -pojat. Tämän kauden Maja on ollut vuorotteluvapaalla ja tehnyt opettajan töitä, mutta palaa Kuortaneelle täysipäiväisesti kesäkuussa. Hän valmentaa alkuvuonna nuorisomaajoukkueryhmiä opettajan töidensä ohessa.

Maja siis jatkaa aiemmissa tehtävissään Kuortaneen valmennuskeskuksessa, mutta toimii myös jatkossa maajoukkuevalmentajana.

Majan vastuulla ovat nuorisomaajoukkueen kehittäminen ja tulevaisuuden suunnittelu sekä niistä suunnitelmista kiinnipitäminen. Lisäksi tärkeänä osana työtä on maajoukkueen päävalmentajan Jarmo Ahokkaan kanssa koko maajoukkuetoiminnan kehittäminen.

– Vastaan maajoukkueen toiminnasta kokonaisuudessaan ja Maja ottaa nuorisopuolen vastuulleen. Olympiakomitea on toivonut meiltä toiminnan keskittämistä, ettei esimerkiksi leirejä olisi siellä täällä. Me olemmekin keskittäneet viime vuosina toimintaa sekä Kuortaneelle että Tampereelle, joka toimii harjoituskeskuksena, Ahokas kertoo.

Ahokas pitää tärkeänä asiana sitä, että SKL:llä on jatkossa Kuortaneella valmennuskeskuksen sisällä oma maajoukkuevalmentaja, joka vie toimintaamme entistä enemmän ammattimaiseen suuntaan.

– Uskon, että se nostaa entistä enemmän myös keilailulukion arvoa. Olisihan se kiva, että saisimme sinne nyt entistä enemmän nuoria huippuja, koska nyt siellä on paikalla maajoukkuevalmentaja, joka tekee myös valinnat nuorisomaajoukkueisiin. Tarkoituksena on luoda väylä, jonka kautta saisimme kehitettyä maajoukkuepelaajia. Pidän tätä itse hienona uudistuksena, Ahokas sanoo.

Asiat oikealle vaatimustasolle

Suomen nuorisomaajoukkueet ovat pärjänneet arvokilpailuissa loistavasti viime vuosina, kun tarkastellaan mitalimääriä.

– Nuoret ovat pelanneet loistavasti ja toiminta on ollut kaikin puolin hyvää, mutta leirejä on ollut epäsäännöllisesti. Nyt tarkoituksena on, että niitäkin on ennen arvokilpailuita säännöllisemmin, kun on henkilö, joka vastaa toiminnasta ja on valmiiksi paikalla siellä, missä leirejä järjestetään, Ahokas sanoo.

Hän myös kertoo, että maajoukkueen kunnianhimoinen tavoite on lisätä koko maajoukkueen osalta leiripäiviä. Jossain vaiheessa niitä oli vuoden aikana parikymmentä, viime vuonna niitä oli jo noin 50.

– Tarkoituksena on lisätä niitä entisestään, mikä parantaa arvokilpailuihin valmistautumista. Tämän tavoitteen saavuttaminen on helpompaa, kun roolit ovat selvät ja nuorisomaajoukkueellakin on oma vastuuvalmentajansa.

Miksi sitten on tärkeää keskittää maajoukkueen toimintaa, kun Olympiakomiteakin sitä toivoo?
– Jos meillä on toiminta keskitetty tiettyihin paikkoihin, niissä voidaan panostaa puitteisiin ja välineisiin enemmän sekä pääsemme viemään asioita oikealle vaatimustasolle. Meillä on esimerkiksi Specton testausvälineet sekä Kuortaneella että Tampereella, eli voimme testata pelaajien taitotasoa ja vaikka pallojen liikkeitä, Ahokas kertoo ja jatkaa.

– Kuortaneella kaikki asiat ovat kunnossa fysiikkaharjoittelua varten. Jos haluaa maailmalle ja olla maailman paras, pitää olla myös urheilullisesti vahva. Tavoite meillä on tehdä näistä nuorista urheilijoita ja siinä samalla hyviä keilaajia. Silloin toiminta vaatii asioiden keskittämistä, jotta puitteet ovat kunnossa, Ahokas perustelee.

”Se on kunnianosoitus”

SKL:n isona tavoitteena on ollut maajoukkuetoiminnan kehittäminen ja sen vieminen entistä urheilullisempaan suuntaan. Näissä asioissa on myös onnistuttu, ja Ahokas on tyytyväinen, että tämä asia on myös huomioitu lajin ulkopuolella.

– On hyvä, että Olympiakomitea uskoo meihin ja näkee Suomen Keilailuliiton ja sen hallituksen tehneen isoja satsauksia toimintaansa. Mika Lehtimäki sanoi kesälajien tilaisuudessa aikaisemmin, että keilailu on siirtymässä valmennuskeskeiseen toimintaan ja suunta on koko ajan menossa urheilullisempaan ja ammattimaisempaan suuntaan. Jos Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön johtaja sanoo tuollaista, on se kunnianosoitus meidän lajimme suuntaan siitä, että asioita on tehty oikein, Ahokas sanoo.

Nyt kun Maja ottaa nuorisomaajoukkueet vastuulleen, jättää SKL Kai Hildénin ja Markku Veijasen optiovuodet käyttämättä. Hildén toimi tämän vuoden alusta naisten maajoukkueryhmän valmentajana 1+1-vuotisella sopimuksella ja Veijanen juniorityttöjen valmentajana samanmallisella sopimuksella.

– Hildén aloitti naisten maajoukkuevalmentajana, mutta koronan takia vuoteen ei mahtunut yhtäkään arvokilpailua, eikä hän päässyt edes vauhtiin, joten harmittaa hänen puolestaan. Veijanen on ollut mukana pitkään ensin junioripoikien ja nyt juniorityttöjen valmentajana ja tulokset ovat olleet todella hyviä, Ahokas sanoo.

Päävalmentaja Jarmo Ahokas vie keilailun maajoukkuetta urheilullisempaan suuntaan.

Sopimuksia ei jatketa, kun Ahokas vastaa jatkossa sekä miesten että naisten maajoukkueryhmästä ja Maja vastaa nuorisomaajoukkueryhmistä. Lisäksi Juha Immonen jatkaa nuorten miesten ja junioripoikien maajoukkueryhmissä Majan tukena, minkä lisäksi tämän kauden Kuortaneella Majaa tuurannut Heli Turja jatkaa nuorten naisten ja juniorityttöjen maajoukkueryhmien kanssa niin ikään Majan tukena.

– Tietysti kaikki me valmentajat käymme keskustelua eri asioista ja autamme toisiamme, mutta nyt roolit ja vastuualueet ovat selkeämmät, mikä myös tehostaa toimintaamme, Ahokas sanoo.
Kun roolit ovat selkeät, myös päävalmentajan työ tehostuu.

– Siis huomattavasti. Kun nuorisomaajoukkue on hyvissä käsissä, minä voin keskittyä tiiviimmin miesten ja naisten maajoukkueisiin. Pystymme panostamaan jatkossa enemmän aikuisten maajoukkueleireihin ja ihan puhtaasti pelaajien valmentamiseen, Ahokas sanoo.

Teksti ja kuvat: Henri Havusela

Leave a Response