torstai, 9 joulukuun, 2021
Ajankohtaista

Raision junnuleirillä hauskaa ja uuden oppimista

Leiriläiset ja ohjaajat yhteiskuvassa toisena leiripäivänä

Lounais-Suomessa on jo monia vuosia keilattu Varsinais-Suomen Junnu Touria. Kisassa on ollut kuusi osakilpailua ja niistä on kerätty pisteitä kevään finaaliin. Ensimmäisenä koronavuonna kisa vietiin loppuun pelaamalla finaali heinäkuussa. Viime kaudella kisassa päästiin heittämään vain kaksi osakilpailua ja sitten kisa päätettiin keskeyttää. Mutta junnuille luvattiin järjestää jokin korvaava tapahtuma kesän alussa.

Tapahtuman ideoinnin lopputuloksena oli todella onnistunut junnujen kesäleiri Raision Keilailukeskuksessa kesäkuun kolmannella viikolla. Yhteistyöhön osallistuivat Turun Keilailuliitosta Kai Hildén, Salon Hanhivaaran keilahallista Jani Koivukangas ja Raision Keilailukeskuksesta Petra Eriksson-Sola.

Päiväleiri oli suosittu

Leiri järjestettiin kolmen päivän päiväleirinä ja tämä oli varmaan yksi syy suureen osanottajamäärään, yhteensä 33 junnua, kun minimimäärä toteutumiselle olisi ollut 15 junnua. Toki yön yli leiri olisi ollut osalle mieluisampi, mutta varsinkin kaikista pienempien leiriläisten kynnys osallistua oli varmaan matalampi päiväleirille, kun matkatkin Lounais-Suomessa ovat melko lyhyitä. Lisäksi leiri pystyttiin näin järjestämään koronaturvallisemmin. Leirimaksukin oli kohtuullinen, vain 35 € ja sisälsi myös maittavan lounaan. Leirille oli mahdollista osallistua vain päiväksi tai kahdeksi.

Harjoitteet

Leirin valmentajana toimi Länsi-Suomen aluevalmentaja Kai Hildén. Harjoitteiden alussa hän kertoi mitä ja miksi tehdään ja mallisuoritusten näyttäjänä oli Eetu Sola. Ensimmäisen päivän harjoitteet olivat:

  • heiluriheitto
  • lähtöasento kenkien kärki, polvet, lantio ja hartiat osoittavat pelattavaan linjaan
  • pallon paikka ja painojakautuma käsille
  • kolmen ensimmäistä askelta, pysäytys ja sitten normaali viiden askeleen heitto
  • irrotusasento, polvet koukussa, vastakkaisen käden paikka
  • viimeisen askeleen heitto, jalka eteen oikealle ja irrotusasennossa pysyminen

Kahden käden keilaajille oli omat Kai Hildénin vetämät tekniikkaharjoitukset.

Leirikisa

Toinen päivä aloitettiin cup-muotoisella kisalla, joka osalle leiriläisistä oli Varsinais-Suomen Junnu Tourin ”finaali” ja muut heittivät Keilaleiricuppia. Junnu Tourin kauden 2020–2021 mestarit ovat: tytöt Sofia Laine, HHB, nuoremmat pojat Daniel Paloposki, Nasevat ja vanhemmat pojat Olli Jussila Alfa B C.

Keilaleirucuppiin osallistuneista leiriläisistä suuri osa ei ollut heittänyt edes epävirallisia kisoja, mutta suurella innolla lähes kaikki osallistuivat kisaan. Kisassa nähtiin mahtavia onnistumisia ja epäonnistumisten jälkeen yritettiin uudestaan.

Tulokset:
Tytöt
1. Emma Raivio
2. Miia Moskajärvi
3. Iina Ijäs

Nuoremmat pojat
1. Miika Kuisma
2. Onni Koistinen
3. Otto Heinonen

Vanhemmat Pojat
1. Tuukka Kanerva
2. Konsta Rautiainen
3. Rafael Stjärnstedt

Kisan päätteeksi oli palkintojen jako. Mitalien lisäksi Turun Keilailuliitto oli lahjoittanut kaikille palkituille hienot pokaalit. Monelle meistä aikuisista mitalin saanti tuntuu oikeastaan enemmän rankaisulta kuin palkinnolta. Mutta oli aivan ihana nähdä sitä pyyteetöntä iloa, mitä ensimmäinen saatu mitali ja pokaali osalle junnuja antoi. Isoveljen jalkapallopokaalin viereen saattoi laittaa oman, ensimmäisen pokaalin!

Päivän päätteeksi kerrattiin ensimmäisen päivän asioita ja lisäksi oli vapaata keilailua.

Leirillä kisattiin kahdessa eri kisassa. Varsinais-Suomen Junnu Tourissa ja Keilaleiricupissa. Parhaille oli palkintoina mitali ja pokaali.

Viimeisen leiripäivän huipennus

Kolmannen leiripäivän alussa oli tunnin verran nurinkurin keilailua, jossa keilattiin väärällä kädellä, leikittiin keilapallolla ja sai pitää hauskaa. Sitten oli vuorossa ehkä leirin odotetuin osuus. Bussikuljetuksella lähdettiin Turkuun Trampolin Parkkiin hyppimään. Siellä nähtiin tunnin verran todellista liikunnan riemua. Ohjaajat käyttivät tämän ajan hyväksi ja ideoimalla ja keskustelemalla alkavan kauden junnutoiminnasta. Sieltä käveltiin läheiselle Heselle ruokailemaan ja sitten bussilla takaisin Raisioon, josta vanhemmat hakivat melko väsyneet leiriläiset kotiin.

Leirin osanottajat olivat hyvin erilaisia, tulevaisuuden ryhmäläisestä viikon keilanneeseen junnuun. Yksi leiriläisistä on pyörätuolissa. Ennen leiriä Miika oli keilannut puoli vuotta, ja hän on löytänyt keilailusta mielekkään harrastuksen, jossa pystyy pärjäämään ja jossa tutustuu muihin ikätovereihinsa. Hän voitti Keilaleiricupin nuorempien poikien sarjan! Miikan äiti kertoi, että keilailu on Miikalle tärkeää ja syksyn mittaan on tarkoitus osallistua myös virallisiin kisoihin. Keilailu sopii kaikille -slogan on todella sopiva!

Ohjaajilla oli mahdollisuus kokeilla, miltä tuntuu keilata pyörätuolilla. Petra totesi, että se ei todellakaan ole helppoa!

Erilaiset lähtökohdat

Leirin osanottajat olivat hyvin erilaisia, tulevaisuuden ryhmäläisestä viikon keilanneeseen junnuun. Yksi leiriläisistä on pyörätuolissa. Ennen leiriä Miika oli keilannut puoli vuotta, ja hän on löytänyt keilailusta mielekkään harrastuksen, jossa pystyy pärjäämään ja jossa tutustuu muihin ikätovereihinsa. Hän voitti Keilaleiricupin nuorempien poikien sarjan! Miikan äiti kertoi, että keilailu on Miikalle tärkeää ja syksyn mittaan on tarkoitus osallistua myös virallisiin kisoihin. Keilailu sopii kaikille -slogan on todella sopiva!

Mitä leiri antoi?

Yhteistoiminta on voimaa keilailussakin. Kolmen hallin yhteistyössä toteutettuna leiri onnistui hyvin ja osanottajia saatiin riittävästi leirin pitämiseksi. Alueen junnut tutustuivat toisiinsa ja toivottavasti kynnys osallistua kilpailuihin madaltui. Varsinais-Suomessa onkin päätetty kokeilla joukkuekisaa alle 18-vuotiaille kolmihenkisille junnujoukkueille.

Näin suuri leiri ei onnistuisi ilman innokkaita ja innostavia ohjaajia. Kiitokset leirin ohjaajille, Petra Eriksson-Sola, Sanna Oksanen, Eetu Sola, Manuel Cavrag, Heta Toivonen ja Marja Hongisto. Ensi vuonna leiri järjestetään Kupittaalla.

FYR Raisiossa lokakuun lopussa

Valtakunnallisen Junnu Tourin tilalle on tälle kaudelle kehitetty Finnish Youth Ranking -kisa eli FYR. Ensimmäinen osakilpailu on lokakuun lopussa Raisiossa. Nyt kun Raision keilahalli on tuttu leirin osanottajille, niin FYR:n markkinointi heille on paljon helpompaa. Lisäksi tässä uudessa kisaformaatissa on juuri aloittelijoille tarkoitettu Rookie-sarja, jossa on mukana myös tasoitukset (175–100 / 60 %, max 45 pistettä/sarja).

Teksti ja kuvat: Marja Hongisto

Leave a Response