torstai, 28 lokakuun, 2021
Ajankohtaista

Nivelkipu ei kaatanut rakasta harrastusta

Keilailua pidetään helppona lajina aloittaa, mutta vaikeana lopettaa. Eikä rakasta lajia onneksi tarvitsekaan lopettaa – edes silloin, kun nivelkivut alkavat vaivata. Sen on oppinut 67-vuotias kilpakeilaaja Jouko Kuossari. Menestyksekäs keilailu-ura oli vaakalaudalla, kun nivelrikko alkoi oireilla.

Avun Kuossari löysi tekonivelsairaala Coxassa tehdyistä tekonivelleikkauksista. Kuossarin kilpaurheilutausta alkoi painista. Hän lopetti sen 30-vuotiaana ja aloitti keilailuharrastuksen. Siitä saakka Jouko on keilannut kilpaa, jo yli 30 vuotta. Painitausta auttoi vauhdikkaaseen alkuun, kun tasapaino ja kunto olivat valmiiksi kohdillaan. Nykyään meriiteistä löytyy niin Suomen mestaruus kuin Ballmaster-turnauksen voitto – mies on voittanut oikeastaan kaikki Suomen merkittävimmät kilpailut.

”Alussa kehityin tosi nopeasti. Mutta en koskaan kuvitellut, että keilaisin tällä tasolla”, Kuossari kertoo.

Peli jatkuu kipujen jälkeenkin

Keilaaminen alkoi kuitenkin vaikeutua, kun lonkassa ja polvessa alkoi tuntua kipua. Kuossari oli jutellut tutun lääkärin kanssa nivelen vaihdosta, ja tämä oli suositellut Coxan lääkärien tapaamista.

”Menin täällä Helsingissä Coxan lääkärin vastaanotolle. Hän totesi, että lonkka on leikkauskunnossa. Leikkaus oli 3–4 viikon päästä. Leikkauksen jälkeen lonkka parani todella nopeasti ilman mitään ongelmia.”

Jouko palasi keilaradalle. Mutta nyt alkoi oireilla vuorostaan polvi. Keilailu ei enää onnistunut ilman polvitukea ja särkylääkkeitä. Jouko suuntasi uudestaan Coxaan. Tällä kertaa toipuminen otti kuitenkin enemmän aikaa.

”Polvi paranee selkeästi vaikeammin kuin lonkka. Mutta kovalla harjoittelulla, jumpalla ja Coxan ohjeilla se tuli huippukuntoon.” Kaikki toimii taas Liikunta merkitsee Joukolle valtavasti. Siksi on erittäin tärkeää, että kipu ei enää varjosta liikkumista.

Kaikki toimii taas

Liikunta merkitsee Joukolle valtavasti. Siksi on erittäin tärkeää, että kipu ei enää varjosta liikkumista.

Kovalla harjoittelulla, jumpalla ja Coxan ohjeilla sain niveleni huippukuntoon.
– Jouko Kuossari, 67

”Olen harrastanut liikuntaa koko elämä-ni. Elimistöni tarvitsee sitä. Nyt pystyn periaatteessa tekemään taas kaikkea. Vain hyppiä en saa, eikä minun tarvitse sitä tehdäkään. Keilailun lisäksi harras-tan pyöräilyä ja punttisalia. Kesällä käyn Eläintarhan kentällä heittämässä kuulaa ja kalastan paljon, talvella hiihdän. Kaikki toimii.”

Haittaako kipu sinunkin peliäsi? Testaa Coxan sivuilla voisiko tekonivelleikkaus sopia sinulle! www.coxa.fi

Coxa – Tekonivelkirurgian koti.
Elämänilo asuu täällä.

Leave a Response