tiistai, 18 tammikuun, 2022
Ajankohtaista

Keilailugaalassa juhlittiin onnistumisia – neljä nimeä Hall of Fameen

Keilailugaala järjestettiin 27.4. Helsingissä. Illanvieton lomassa palkittiin vuonna 2018 menestyneitä keilaajia ja lajiaktiiveja eri kategorioissa. Samalla Suomen Keilailuliitto nimesi neljä henkilöä SKL:n Hall of Fameen.

Kunniagalleriaan pääsivät tänä vuonna Pauliina Aalto, Sami Luoto, Teemu Raatikainen sekä Ari Halme.

Maamme kaikkien aikojen naiskeilaajiin lukeutuva Pauliina Aalto saavutti MM-joukkue- ja parikultaa vuoden 1995 MM-kisoista Renossa. Henkilökohtaisessa Eurooppacupista hän sai hopeaa vuonna 1995. Vuosina 1996 ja 1998 hän oli voittamassa kahdesti joukkueiden Maailman Cupin ja joukkueiden Eurooppa Cupin.

Lisäksi Aalto tunnetaan siitä, että hän keilasi Yhdysvalloissa naisten ammattilaiskiertueella PWBA:ssa, jossa hän aloitti syksyllä 1999 ja keilasi ammattilaiskiertueella usean vuoden ajan.

Ari Halme puolestaan voitti 1999 MM-kilpailuissa sekä henkilökohtaisen masters-pronssin että trio-kullan. Lisäksi kansainvälisistä arvokisoista palkintokaapista löytyy muun muassa EM-kilpailuiden joukkuekulta vuodelta 1993 ja EM-joukkuepronssi vuodelta 2001. Kansallisella tasolla hän on voittanut muun muassa neljä SM-kultaa.

Teemu Raatikainen keilasi vuonna 1991 suomalaisittain ikimuistoisessa MM-kilpailuiden Masters-finaalissa Mika Koivuniemeä vastaan ja saavutti henkilökohtaisen MM-hopean. Helsingin MM-kilpailuista 1987 palkintokaappi täydentyi MM-trio- ja joukkuehopeamitaleilla.

Raatikaisella on EM-joukkuekulta vuodelta 1993 Malmön kisoista. Ballmaster Openin paras sijoitus on 2. vuonna 2002.

– Kunnianosoituksena tämän otan. Kriteerit huomioon ottaen tätä valintaa ei kaikilla ole, ja tulevaisuudessa vielä vähemmän, kun MM-kisoista on niin vaikea voittaa mitalia tänä päivänä. 44 vuoden keilailu-uraa arvostettiin ja siitä olen kiitollinen, Raatikainen kiittelee.

Sami Luoto nimettiin kunniagalleriaan erityisesti ansioistaan maajoukkuevalmentajana vuosina 2000-2006. Hänen aikanaan miesten maajoukkue oli Euroopassa lähes voittamaton. Luoto oli valmentajana historiallisissa vuoden 2005 miesten EM-kisoissa Moskovassa. Kyseisissä kilpailuissa Suomi voitti kaikki jaossa olleet kuusi kultamitalia.

Luoto on edelleen kaikkien aikojen nuorin miesten SM-voittaja, kun hän saavutti Suomen mestaruuden 16- vuotiaana Oulussa 1984. Seuraavana vuonna hänet valittiinkin jo ensimmäistä kertaa mukaan miesten maajoukkueeseen.

Muita palkittuja

Keilailugaalaa vietettiin Helsingissä Kiltasalissa. Juhlien juontajana toimi Hannele Impola, ja illan aikana palkittiin Hall of Fame -valintojen lisäksi muita keilailun parissa loistavaa työtä tehneitä henkilöitä.

Vuoden junioriksi valittiin tällä kertaa vastikään 18 vuotta täyttänyt Jesse Ahokas. Hän saavutti vuonna 2018 muun muassa junioreiden EM-parikultaa Pyry Puharisen kanssa, minkä lisäksi Ahokas saavutti nuorten MM-kisoissa joukkuehopeaa.

Aina hyväntuulinen Raimo Palokoski (oik.) oli otettu valinnastaan vuoden veteraaniksi. Palkinnon jakoi Mikko Isakow.

Nuorten MM-joukkue palkittiinkin gaalassa vuoden joukkueeksi. Siihen kuuluivat Ahokkaan lisäksi Niko Oksanen, Teemu Putkisto ja Tomas Käyhkö.

Vuoden veteraanina palkittiin veteraanien SM-kultaa voittanut Raimo Palokoski, joka muistutti kiitospuheessaan ihmisten olevan yksittäisiä voittoja isompi asia.

– Kun menen keilahallien ovista sisään, parasta on, kun tutut ihmiset tulevat kysymään, mitä minulle kuuluu. Se on minulle tässä lajissa hienoin asia, Palokoski tunnelmoi.

Vuoden senioriksi nimettiin senioreiden US Openin voittanut keilaajatähti Mika Koivuniemi. Vuoden liigakeilaajaksi puolestaan valittiin naisissa Giantsin Sanna Pasanen ja miehissä Mainarien Joonas Jehkinen.

Parhaana vammaiskeilaajan palkittiin Joni Saarinen, joka voitti peräti kolme EM-kultaa elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien EM-kilpailuista Italiassa. Kultaa tuli henkilökohtaisessa kilpailussa sekä pari- ja sekapari-kilpailuissa.

Jussi Turtiainen (oik.) palkittiin vuoden valmentajana. Palkinnon jakoi Kai Hildén.

Nuorten tyttöjen maajoukkuevalmentajana ansiokasta työtä tehnyt Jussi Turtiainen palkittiin vuoden valmentajana ja Sakari Reen vuoden kouluttajana.

Turtiaista kiiteltiin hänen tekemästään kenttätyöstä sekä maajoukkuekeilaajien että muiden keilailun harrastajien kanssa. Keski-Uusimaan aluevalmentaja Sakari Reen on puolestaan hoitanut tehtäviään mallikkaasti pitämällä alueellansa keilahalleissa erilaisia koulutuksia ja kursseja. Moni keilaaja on saanut ensioppinsa muun muassa kilpakeilaajan kurssin kautta ja valmentaja Reenin pitämillä ohjaajan kursseilla.

Vuoden seuraksi nousi Lahden Bay Tornados-pisteillä, joita kertyy muun muassa valtakunnansarjoista, SM-kilpailuista sekä monista muista kilpailuista. Palkinnon vastaanotti Keilailugaalassa Bayn puheenjohtaja Pertti Salminen.

Kuvat ja teksti: Henri Havusela


Keilailugaalassa palkittuja:
SKL:n Hall of Fame:
Pauliina Aalto
Sami Luoto
Ari Halme
Teemu Raatikainen
Vuoden juniori: Jesse Ahokas
Vuoden liigapelaaja, miehet: Joonas Jehkinen, Mainarit
Vuoden liigapelaaja, naiset: Sanna Pasanen, Giants
Vuoden veteraani: Raimo Palokoski
Vuoden seniori: Mika Koivuniemi
Vuoden joukkue: nuorten poikien MM-joukkue:
Jesse Ahokas, Tomas Käyhkö, Teemu Putkisto ja Niko Oksanen
Vuoden valmentaja: Jussi Turtiainen
Vuoden kouluttaja: Sakari Reen
Vuoden vammaiskeilaaja: Joni Saarinen
Vuoden seura: Bay, Lahti


 

Leave a Response