torstai, 9 joulukuun, 2021
Ajankohtaista

Keilailu tuo virkeää mieltä ja hyvää oloa 60-vuotiaalle

Kuvassa on eturivissä vasemmalta oikealle: Maria Juhanila, Raili Siltala, Pirkko Kolehmainen, Kirsti Kuosa, Leena Roivas ja takarivissä vasemmalta oikealle: Leena Puranen, Maritta Kurki, Seija Beckius ja Eeva Kallio.

Lahden ensimmäinen naiskeilaseura Lahden Naiskeilaajat ry perustettiin 25.9.1961 eli 60 vuotta sitten.

Seura juhlii nyt pyöreitä vuosiaan järjestämällä kahvitilaisuuden keilailun ystäville Lahdessa Launeen keilahallilla virallisena syntymäpäivänään. Lisäksi seura järjestää kaksiviikkoisen juhlakilpailun 21.02.-06.03.2022 kotihallissaan. Seuran taustajoukoissa toimii edelleen kaksi aktiivista perustajajäsentä Pirkko Kolehmainen ja Marjatta Saarinen.

Perustajajäsen Pirkko Kolehmainen kertoo, miten seura aikoinaan perustettiin.

– Seitsemän aktiivista naista oli usein seuraamassa miestensä keilailua Lahden Konserttitalon keilahallissa. Naiset alkoivat itsekin kiinnostua keilailusta ja harjoittelivat vuosia iltaisin ennen oman seuran perustamista, Kolehmainen muistelee.

Ensimmäiset keilailutarvikkeet ja pallot käytiin ostamassa Helsingistä asti.

– Nykyisin joka keilahallissa on oma keila-shop, mistä välineet on helppo hankkia. Jotkut miehet alkoivat kannustaa naisia perustamaan oman keilaseuransa. Osa miehistä vastusti kovasti naisten tuloa keilaradoille, mutta pienen ajan kuluttua he tottuivat siihen, että naiset kilpailivat heidän rinnallaan. Seuran nimeä mietittiin pitkään ja kun se syntyi, seuran säännöt kirjattiin ylös. Seuran puvun ja värin suunnitteli Naisten Pukutehtaan suunnittelija ja asusta tuli sinivalkoinen. Alkuaikoina valmennusapua ei saanut juuri mistään, mutta se korjaantui vuosien myötä, Kolehmainen kertoo.

Pitkään historiaan mahtuu paljon

Seuran jäsenmäärä on vaihdellut vuosien mittaan ja seurasta eriytyi Lahteen kolme uutta naisseuraa. Näin saatiin lisäväriä keilailuun ja se mahdollisti naisten välisten seuraotteluiden pelaamisen. Viime vuosina keilaajien kokonaismäärä on vähentynyt ja varsinkin naisseuroja on lopetettu ja yhdistetty muihin seuroihin, mutta Lahden Naiskeilaajat on säilyttänyt toimintakykynsä ja aktiivisuutensa, vaikka seura on jäsenmäärältään pieni.

Kuuteen vuosikymmeneen mahtuu paljon ikimuistoisia hetkiä keilailun parissa. Seuran perustamisen jälkeen naiskeilaajat ovat keilanneet omaksi ilokseen ja kilpailumielellä. Seuran menestynein keilaaja Tytti Kujanen voitti Suomen mestaruuden kaudella 1985-1986. Lahden eri keilailumestaruuksia on tullut alkuajoista lähtien viime vuosiin asti seuran jäsenille sekä sen joukkueille. Naiskeilaajat ottavat osaa aktiivisesti kotihallin paikallissarjoihin, seurojen järjestämiin viikkokilpailuihin ja eri haasteotteluihin. Naiskeilaajat osallistuvat joka vuosi naisten-, veteraanien- sekä seniorien Suomen mestaruuskilpailuihin. Yhdellä joukkueella osallistutaan myös veteraanien valtakunnansarjaan. Seuran sisäisiä kilpailuja on kolmiosainen seuran mestaruuskisa, kinkkukisa, kuukausittainen kuntopuntari harjoitustuntien yhteydessä ja keilailukauden lopettaa toukokuun viimeisenä harjoitustuntina heitettävä kuoharikisa.

Historian ensimmäinen seuraottelu keilattiin Oululaisen keilaajia vastaan. Seuraotteluja keilattiin pitkään myös mm. Kotkan Donnien ja Kouvolan Klaanin kanssa. Nykyisin naisseurojen lopettamisen vuoksi ne ovat muisto vain. Mukana seuraottelumatkoilla oli usein jumbopalkintona makkaralenkki, jonka sai viimeiseksi jäänyt seuran jäsen. Pisimpään säilynyt seuraottelu on jatkunut lahtelaista miesseuraa Valttia vastaan jo yli 40 vuoden ajan.

Naiskeilaajien kotihallissa Launeen keilahallissa on hyvä ja kannustava henki ja sinne on mukava tulla harjoittelemaan ja kilpailemaan. Henkilökunta kuuntelee herkällä korvalla keilaajia ja toteuttaa toiveita kiitettävästi. Tekniikan kehittyminen on helpottanut keilaamista ja välinekehitys on ollut huikeaa. Enää ei tehdä kilpailupöytäkirjoja käsin, vaan tietotekniikka hoitaa sen ja keilaaja saa keskittyä kilpailusuoritukseen. Nykyisin voi seurata seurakaverin kilpailusuoritusta kotona netin kautta.

Lahden naiskeilaajat ry on järjestänyt vuosittain pienimuotoiset arpajaiset Launeen keilahallilla pyhäinpäivänä. Pikkujouluja on juhlittu marras-joulukuussa. Seuran sääntömääräiset kokoukset on pidetty joko keilahallilla tai jonkun keilaajan kotona tai kesämökillä. Nyt koronapandemia on vaikuttanut rajoituksineen seuran toimintaan ja tapaamisiin kuten muuhunkin elämään.

Keilailu tuo hyvän mielen, aktivoi, virkistää ja luo sosiaalista yhteenkuuluvuutta sekä ylläpitää toimintakykyä. Keilailu tarvitsee meitä kaikkia keilaajia, suuria sekä pieniä keilaseuroja.
Lahden Naiskeilaajien mottona onkin: Ilon kautta!

Teksti: Leena Puranen, Lahden Naiskeilaajat ry:n sihteeri
Kuvat: Niina Leskinen

Leave a Response