torstai, 28 lokakuun, 2021
Ajankohtaista

Jarmo Ahokas jatkaa maajoukkueen päävalmentajana

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Jarmo Ahokas ei olisi uskonut joutuvansa käymään pelaajien kanssa läpi näin haastavia aikoja. Urheilullisuuden kehittäminen on merkittävä asia, kun katseet kohdistuvat maajoukkueen kanssa tulevaisuuteen.

Kevään 2020 piti olla hektinen Jarmo Ahokkaalle, jolle arjen kiire ja matkustaminen olivat ehtineet muodostua jo normiksi. Keilailukalenteri oli täynnä kilpailuita ja maajoukkueen muuta toimintaa, mutta kaikki pyyhittiin äkisti pois.

– Onhan tämä turhauttavaa, kun koti tulee tutuksi ja useampi kuukausi mennyt tässä, kun normaalisti olen lähes koko ajan jossain liikkeessä. Normaalisti käyn vain nukkumassa kotona, niin onhan tämä erilainen tilanne, Ahokas huokaa.

Kuten monet muut, myös Ahokas on pyrkinyt hyödyntämään muuttuneen arjen. Juuri hektisyyden vaihtuminen omaan rauhaan on saanut Ahokkaan panostamaan itseensä ja hyvinvointiin.

– Alkujärkytyksen jälkeen meni pari viikkoa ihmetellessä. Sen jälkeen, kun sain maajoukkueryhmien kanssa kiireelliset asiat hoidettua, olen pyrkinyt kotona nukkumaan paremmin sekä liikkumaan ja syömään terveellisemmin. Olen itse paremmassa kunnossa nyt, kun on päässyt keskittymään terveellisiin elämäntapoihin, Ahokas kertoo.

Maajoukkuepelaajien toiminta kilpailuiden osalta tyssäsi tosiaan kuin seinään. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että toiminta olisi kokonaan jäissä.

– Alussa kaikkiin pelaajiin oltiin yhteydessä henkilökohtaisesti. Sitten kun tilanne jatkui, teimme huhtikuusta peruskuntokauden. Monet pelaajat ovat keilanneet jopa pari vuotta ilman taukoja, joten tämä aika haluttiin hyödyntää siten, että esimerkiksi fysiikka– ja ravintovalmentaja Jaana Puhakka on antanut pelaajille fysiikkaan ja kehonhallintaan liittyviä ohjeita.

Ahokas on panostanut pelaajien kanssa myös siihen, että suunnitelmat ovat selvät poikkeusaikanakin.

– Itse olen pyrkinyt olemaan vähintään kerran viikossa yhteisesti yhteydessä pelaajiin ja lisäksi muutamien pelaajien kanssa on tehty suunnitelmat uusiksi. Arvokilpailut siirtyivät, niin pelaajien suunnitelmatkin muuttuvat samalla.

Maajoukkuepelaajien henkisestä hyvinvoinnista on haluttu myös pitää huolta. Psyykkisen valmentajan Aapo Kilpeläisen palvelut ovat myös olleet maajoukkuepelaajille käytössä.

– Kilpeläinen teki koko maajoukkueryhmälle ohjeita ja vinkkejä henkiseen hyvinvointiin tällaista poikkeusaikaa varten, minkä lisäksi pelaajat ovat voineet olla suoraan häneen yhteydessä. Näin pitkä tauko on kuitenkin haasteellinen pitää kaikki maajoukkuepelaajat motivoituneina. Senkin takia on ollut tärkeä pitää yhteyttä pelaajiin eri tavoin, Ahokas linjaa.

Syksy vielä kysymysmerkkinä

Ahokas toivoo, että kilpailuita tulisi kesän jälkeen tämänhetkisen tiedon mukaisesti. Esimerkiksi syksyllä on mahdollista pelata SM-kilpailuita ja muutamia muita kilpailuita kotimaassa. Maajoukkueen näkökulmasta kilpailuiden pelaaminen on senkin takia tärkeää, että alkuvuodesta vastaan tulevat heti Brunswick Ballmaster Openin jälkeen miesten sekä naisten EM-kilpailut, jotka siirtyivät tältä vuodelta.

– Syksyn aikana pitää valita joukkueet esimerkiksi juuri noihin EM-kilpailuihin. Totta kai meillä on hyvä runko maajoukkueessa, mutta minulle on tärkeää nähdä valintojen osalta se, mitä pelaajat ovat tämän pitkän tauon aikana tehneet.

– Tämä on minulle iso asia, koska kyllä maajoukkuepelaajan pitää olla näinäkin aikoina suunnitelmallinen ja laittaa ylös asioita, joita on tehnyt. Syksyn kilpailut olisivat tärkeitä, koska ne antaisivat signaalia meille valmentajille valintojen suhteen. Lisäksi meillä on maajoukkueen testileiri syksyllä. Siellä nähdään myös se, miten pelaajat ovat pitkän tauon hyödyntäneet., Ahokas sanoo

Ahokas jatkaa päävalmentajana

Maajoukkueen kannalta iloinen uutinen oli se, että Ahokas teki koronakevään aikana päätöksen jatkaa maajoukkueen päävalmentajana. Hän sanoo, että yksittäistä syytä jatkolle ei ollut, vaan kokonaisuus ratkaisi. Ahokkaan sopimus olisi päättynyt tämän vuoden lopussa, mutta uuden sopimuksen myötä hän jatkaa maajoukkueen peräsimessä ainakin seuraavat kaksi vuotta.

– Kävin toiminnanjohtajan, puheenjohtajan sekä hallituksen kanssa neuvotteluita ennen päätöstä. Maajoukkueen rakentaminen urheilullisempaan suuntaan on motivoitunut minua vahvasti. Pitkälle on tultu jo siitä, kun tätä asiaa on lähdetty yhdessä kehittämään ja viimeisen vuoden aikana ihmiset ovat paremmin ymmärtäneet sen, että urheilullisempaan suuntaan ollaan keilailussa menossa ja urheilumaailma muutenkin muuttuu koko ajan enemmän siihen suuntaan, Ahokas summaa.

Hän korostaakin, että muissakin lajeissa mennään yhä enemmän urheilullisuus edellä ja samassa kehityksessä on keilailunkin pysyttävä.

– Enää ei vain mennä, kuten ennen. Viimeisten vuosien aikana olen kokenut saavani tähän asiaan vastakaikua. Se on motivoitunut minua ja vaikka tämä kuulostaakin kliseeltä, tunnen työn olevan kesken. Meillä on vielä asioita, joita pitää kehittää urheilullisempaan suuntaan ja maajoukkuetta pitää organisoida entistäkin enemmän.

Ahokas kokee myös olevansa oikea henkilö maajoukkueen peräsimeen.

– Minulla on ehkä parhaiten käsissä punainen lanka näiden asioiden osalta, joten koen, että senkin takia minun on perusteltua jatkaa tässä tehtävässä. Aikamoinen kilpailuvietti asuu sisälläni. Haluan palavasti, että Suomen maajoukkue pärjää ja itselleni maajoukkuepaidan pukeminen valmentajana on älyttömän hieno ja iso asia. Tämä on mielenkiintoista hommaa ja koen, että minulla on vielä resursseja parantaa toimintaa entisestään.

Puhuttaessa korona-ajasta, ei päävalmentaja olisi voinut kuvitella joutuvansa viemään maajoukkuetta tällaisten aikojen läpi.

– Aina puhutaan siitä, että pitää sopeutua asioihin, joihin ei voi vaikuttaa. Ihan tällaista en olisi kuitenkaan uskonut kohtaavani. Tähän ei todellakaan itse pysty vaikuttaa, Ahokas hymähtää ja jatkaa.

– Uskon kuitenkin, että fiksusti hoidettuna tästäkin asiasta voidaan löytää hyviä asioita. Ehkä me arvostamme jatkossa keilahallilla käymistä ja kanssakäymistä toisten kanssa entistä enemmän. Varmasti huomataan nyt paremmin, kuinka tärkeää ovat ihmiset ympärillä ja sitä, kuinka ne ihmiset tukevat sinun tekemistäsi ja luotte yhdessä joukkuehenkeä.

Teksti ja kuvat: Henri Havusela

Leave a Response