torstai, 9 joulukuun, 2021
Ajankohtaista

”Hieno joukkue”

Suomen joukkue saa valmentajilta vuolaat kehut pelaamisesta, joukkuehengestä ja hyvästä käytöksestä.

Tilburgissa mukana ollut valmennuskolmikko kehuu vuolaasti junioreiden maajoukkuetta pelaamisen lisäksi ratojen ulkopuolisesta toiminnasta.

Tyttöjen joukkuetta valmensi EM-kilpailuissa Heli Turja ja poikia Juha Immonen, jotka molemmat olivat arvokisavalmentajina ensikertalaisia. Mukana oli myös maajoukkueen päävalmentaja Jarmo Ahokas, joka oli EM-kilpailuissa pelien aikana etäämmällä, mutta myös valmentajien ja pelaajien tukena ja apuna. Ahokkaalle jäi turnauksesta hyvä jälkimaku.

– Mitalimäärä on hieno ja se tuntuu hyvältä. Toki useampi loppuottelu oli meidän pelaajillamme, ja jälkikäteen ajateltuna useampi kulta oli lähellä, mutta se on turhaa jossittelua, Ahokas sanoo.

Myös hänelle kilpailuissa iso asia oli nähdä, missä Suomen juniorimaajoukkue menee pelillisesti suhteessa muuhun Eurooppaan koronaviruksen aiheuttaman tauon jälkeen. Kisojen jälkeen on hyvä vetää asiaa yhteen.

– Tällä hetkellä junioritytöissä olemme aivan siellä kärkipäässä, ja siitä kertoo viisi mitalia näistä kisoista. Sitten puolestaan kisojen suurin yllätys itselleni oli se, kuinka kova poikien kärki oli Tilburgissa. Muiden maiden kärkipelaajat yllättivät kovuudellaan ja nämä pelaajat eivät vaikuta miltään tähdenlennoilta, vaan sieltä on muista maista tulossa kovia keilaajia, jotka tulevat varmasti olemaan esillä tulevaisuudessa EBT:llä sekä arvokilpailuissa.

Ahokas korostaa, ettei tämä ole Suomen poikien joukkueen väheksymistä.

– Meidän poikien joukkue on erittäin hyvä. Ei ole joukkueessa heikkoa lenkkiä, jos joukkuepelistä tulee mitali. Muiden maiden taso on vain mennyt selvästi ylöspäin, varsinkin terävimmän kärjen, ja se yllätti. Meidän pitää tehdä paljon töitä jatkossa, jotta pysymme siinä kehityksessä mukana puhumattakaan MM-tasosta ja se on vain tosiasia, joka pitää hyväksyä. Nyt pitää tarkkaan suunnitella, mihin asioihin kiinnitämme huomiota harjoittelussa. Taso näissä kisoissa pojissa oli niin kova, että kolmeen mitaliin pitää olla tyytyväinen, hän linjaa.

Poikien taso kilpailuissa oli kova ja nyt saatiin hyvää vertailupohjaa tulevaisuutta varten. Kuvassa Ruotsin Carl Eklund.

Entä mitä Suomessa junioreiden kanssa on tehty oikein, kun Tilburgissakin onnistuttiin näyttämään lopulta kynnet?

– Korona-aikanakin on saatu leireillä, joissa harjoittelun lisäksi pelaajat ovat tulleet valmentajille tutuiksi. Näihinkin kisoihin oli helpompi lähteä, kun ihmiset olivat toisilleen tuttuja. Aika suljettuina on oltu pari vuotta, mutta harjoiteltu on tehty laadukkaasti ja sen ansiosta olemme hyvin hajulla siitä, miten asioita pitää tehdä ja mitä tehdään seuraavaksi. Hyvällä tiellä ollaan juniorimaajoukkueenkin kanssa. Kansainvälistä vertailupohjaa ei ole hetkeen ollut, mutta nyt sitä saatiin ja muistiinpanoja on tehty, Ahokas sanoo.

Isoksi asiaksi päävalmentaja haluaa erikseen nostaa Suomen joukkuehengen, mikä oli Ahokkaan mielestä tässä porukassa jopa poikkeuksellisen hyvää.

– Kahdeksan aivan erilaista persoonaa ja silti täysin tasavertainen porukka, jossa jokainen saa olla oma itsensä. Kaikki ovat itseasiassa ponnistaneet tulevaisuuden ryhmästä ja jokainen pelaaja on ollut pidempään valmennuksen piirissä, niin kyllä näkee jokaisesta, että on totuttu nuoresta saakka maajoukkuetoimintaan ja joukkueessa olemiseen. Tässä joukkueessa fiilis oli todella rento, mutta silti mistään asioista ei tarvitse erikseen sanoa tai korottaa ääntä. Meidän nuoret käyttäytyvät todella hyvin ja yhteisistä säännöistä pidetään sanomatta kiinni. Tämä on minulle ihan ylpeyden aihe, Ahokas kiittelee.

”Fiksuja nuoria, joiden kanssa helppo työskennellä”

Samoilla linjoilla on tyttöjen valmentaja Heli Turja, joka myös mainitsee joukkueen sisäisen kemian ensimmäisten kehujen joukossa.

– Nuoret käyttäytyivät todella hyvin ja se on asia, mikä pitää ihan erikseen mainita. Fiksuja nuoria, joiden kanssa helppo työskennellä. Olen tuntenut pelaajat viitisen vuotta ja ollut tulevaisuuden ryhmässä heidän leirivalmentajanansa Jani Koivukankaan kanssa ja myöhemmin sitten mukana maajoukkuevalmennuksessa. Tiedän, että pelaajat tuntevat toisensa ja uskoinkin etukäteen, että joukkuehenki on tässä porukassa huippuluokkaa, Turja sanoo.

Tyttöjen joukkueen EM-otteisiin Turja on tyytyväinen.

– Kisat meni todella hyvin, kuten mitalisaldosta voi päätellä. Tunteita mahtui mukaan laidasta laitaan pelien aikana. Oli jännitystä, iloa ja välillä ihan suruakin, kun esimerkiksi hienon päivän päätteeksi loppuottelussa taivuttiin. Se oli kuitenkin vain hetkellistä harmitusta. Kokonaisuudessaan todella hyvä maku jäi kisoista, jotka pelattiin pitkän tauon jälkeen, eikä tarkkaan tiedetty mitä odottaa, Turja kommentoi.

Turjan mukaan kisoissa oli paljon samoja elementtejä kuin keilailuvalmentamisessa muutenkin.

– Pelaajien kanssa toimiminenkin oli pitkälti tuttua ja sitä mitä olemme Suomessakin yhdessä tehneet. Paljon oli kuitenkin myös uutta ja paljon tuli itsellekin oppia. Kisapäivät poikkesivat rakenteeltaan totutusta ja radoilla oltiin pelaajien takana paljon aktiivisemmin, hän kertoo.

Hänen mukaansa tyttöjen maajoukkue on hyvällä tasolla. Kaikkea toimintaa kuitenkin kehitettään entisestään.

– Se kuuluu urheiluun. Teknisesti meidän joukkueemme on suhteessa muuhun Eurooppaan kärkitasolla ja meidän pelaajillamme on kokemustakin kovista peleistä ja laadukkaasta harjoittelusta, Turja sanoo.

Hyvä maku jäi myös poikien valmentajalle Juha Immoselle.

– Hienot kisat kokonaisuutena oli ja hienot muistot tästä jäävät. Nihkeä alku oli poikien joukkueella ihan ensimmäisinä päivinä, mutta siitä noustiin. Uskon, että joukkuemitali oli kaikille iso asia näissä kisoissa. Noustiin siinä aika syvältä ja oltiin joukkuekisassa alkuun aika jäljessä kärkeä. Siitä tilanteesta nouseminen oli hieno asia.

Myös Immonen oli yllättynyt muiden maiden poikien kovasta tasosta.

– Oli se yllätys ja aika isokin. En odottanut ihan noin kovaa tasoa. Kyllähän se paljon kertoo, että Jape (Jarmo Ahokas) on käynyt niin monet junioreiden kilpailut ja hänellekin noiden poikien kärkipelaajien taso tuli yllätyksenä. Tästä syystä ylpeä pitää olla, kuinka pojat pelasivat nousujohteisesti ja vastasivat huutoon. Jani Soukan kolme mitalia oli hieno suoritus ja Rami Mukkulakin kävi mastersissa erittäin lähellä henkilökohtaista mitalia tehokkaalla keilaamisella. Siinä nyt vain kävi niin, että vastaan tuli aikaisessa vaiheessa tuleva masters-kultamitalisti Paul Purps. Pienestä hänenkin voittamisensa oli Ramilla kiinni, Immonen sanoo.

Immosen mukaan työnteko jatkuu nyt Suomessa.

– Hommia pitää tehdä. Silmiinpistävää oli, kuinka esimerkiksi ruotsalaiset ja muut ulkomaiset kärkipelaajat keilasivat täydellisestä stanssista, joka oli kyllä parempaa kuin suomalaisten. Joka jätkän pitää pystyä heittämään hyvästä tasapainosta. Pallojen vauhdit ja muut tekniset asiat sitten olivatkin kunnossa meillä ja taidoissa muuten ei kyllä olla jäljessä muuta Eurooppaa yhtään. Mitaleita ei olisi tullutkaan, jos jäljessä oltaisiin.

Myös Immonen kehuu junioreiden asennetta tekemiseen.

– Hieno joukkue kaikin puolin. Vaikka kaikilla ei olisi peli kulkenut, sen ei annettu vaikuttaa ilmapiiriin ja muuhun joukkueeseen, mikä myös kertoo hyvästä joukkuehengestä, Immonen sanoo.

Teksti: Henri Havusela
Kuvat: EYC 2021

Leave a Response