tiistai, 18 tammikuun, 2022
Eteläkarjalaiset naiskeilaajat ovat innostuneet omasta turnauskiertueesta, jolle toivotaan jatkoa.
Ajankohtaista

Etelä-Karjalassa tehdään hyvää naisten keilailulle

Tour de Daamit on saanut tuulta siipiensä alle. Turnauskiertue kokoaa yhteen lähiseudun naiskeilaajat Etelä-Karjalan keilahalleissa kuusi kertaa kaudessa. Tour de Daamit on hyvä esimerkki siitä, kuinka paikallisesti saadaan tehtyä hyvää, kun keilaajat pääsevät tasoon tai ikään katsomatta kisaamaan, harrastamaan sekä tutustumaan toisiinsa.

Naiskeilaajia pitäisi olla nykyistä enemmän, minkä lisäksi heille pitäisi olla entistä enemmän kilpailuita tarjolla. Näitä kahta asiaa olivat pohtineet lappeenrantalaisen keilaseura X-Companyn puheenjohtaja Voitto Ampuja sekä Imatralla IKK:n junioritoiminnasta vastaava Heikki Hiltunen.

– Se idea oli hautunut takaraivossa, kun tämä aihe oli ollut meidän seuran sisällä puheissa aikaisemmin. Kun minusta tuli seuran puheenjohtaja, aloin tätä kehitellä. Siinä kohtaa tuli ajatus laajentaa Lappeenrannan sijaan koko Etelä-karjalan laajuiseksi. Meillä on täällä parinkymmenen minuutin ajomatkan sisällä kolme keilahallia, Ampuja sanoo tarkoittaen Lappeenrannan, Imatran sekä Imatran kylpylän halleja.

Idea jalostui toiminnaksi, kun Ampuja keskusteli Hiltusen kanssa asiasta yhteisellä bussimatkalla. Ensimmäistä kauttaan pelattava kiertue on saanut naiskeilaajien keskuudessa paikallisesti loistavan vastaanoton. Syyskaudella keilattiin kolme osakilpailua, joista jokainen yhdessä kolmesta keilahallista.

”Tavoite saada naiskeilaajat yhteen”

Osallistujia kiertueella on ollut kolmisenkymmentä ja ikähaarukka 14-80-vuotiaan välillä. Viimeisimmässä kilpailussa osallistujia oli tasan 30. Kilpakeilaajille kiertue antaa lisää tapahtumia ja harrastajille uutta kipinää lajiin. Iso tavoite on myös saada ihmiset yhteen sosiaaliseen ympäristöön.

– Tavoite olikin saada naiskeilaajia yhteen. Kavereiden löytämäistä ja kaikkea sitä, mikä liittyy sosiaalisen tekemiseen. Liian vakavasti ei palloa pyöritetä, vaan kaikki pelaavat omalla tasollaan, Ampuja tiivistää.

Järjestävän kaksikon mukaan kipinää kiertueelle on tuonut se, että naiset pääsevät keilaamaan myös muihin halleihin oman lähimmän keilahallin sijaan. Organisointia on helpotettu esimerkiksi siten, että kiertueelle osallistuville on järjestetty yhteinen Whatsapp-ryhmä, jossa kilpailuiden asioista tiedotetaan.

– Ei tehdä asioita liian vaikeiksi. Voitto on ihmisenä sellainen, että hän saa porukan innostumaan. Sitten kun meitä on kaksi, homma pyörii hyvin. Halleja pitää myös kiittää, kun ovat olleet tässä loistavasti mukana, Heikki Hiltunen kiittää.

”Hyviä elementtejä lajin kannalta”

Kevätkausi tuo tullessaan kolme osakilpailua lisää samoissa halleissa. Porukka on sen verran hyvin hitsautunut jo yhteen, että järjestäjiltä on kysytty kilpailijan toimesta jo keilailun ulkopuolista päätöstapahtumaa, jotta yhteys kilpakumppaneihin syvenisi.

– Naiskeilaajille ei ole tarjolla riittävästi ohjattua tapahtumaa. Lappeenrannassa ei ole valtakunnansarjan joukkueita, niin tässä voi olla sillekin asialle ponnahduslauta, Ampuja pohtii.

Tour de Daamit on antanut paikallisesti uutta potkua keilailulle, joten miksi samankaltainen toiminta ei toimisi muuallakin?

– Haluaisin, että moni ottaisi kopin tästä. Tässä on paljon hyviä elementtejä koko lajin kannalta. Aina ei tarvitse keilata hampaat kirskuen. Tämä on enemmän yhdessäoloa ja kaverisuhteiden muodostamista, Ampuja sanoo.

– Tietysti tavoitteemme on, että tämä palvelisi sekä kilpailijoita että harrastajia. Tämän johdosta kiertueen kilpailut pyritään järjestämään keilahalleille erikoiskilpailun yhteyteen, joten siihen osallistuvat voivat keilata myös sitä, Hiltunen jatkaa.

Lähtökohdat kiertueelle olivat hyvät, kun kaikki kolme keilahallia ovat suhteellisen lähellä toisiaan.

”Paluuta ei ole”

Naiskeilaajat ovat järjestäjien mukaan antaneet toistaiseksi vain positiivista palautetta. Ruokolahdelta kotoisin oleva Tour de Daameihin osallistunut Minna Uosukainen jakaakin kiitosta.

– Oli yllätys, kuinka paljon löytyi naisia kilpailuihin ja tämä aktivoi ihmisiä selvästi. Vanhemmatkin ovat lähteneet mukaan ja innostuneet käymään. Älyttömän kivaa toimintaa, Uosukainen sanoo.

Uosukainen itse kiertää paljon keilahalleja, mutta uusi kevyempi kiertue on tuonut hänellekin uusia tuttuja.

– Kiertueella näkee lappeenrantalaisrouvia, joita en ole aikaisemmin tavannut. Imatralta käy sellaisia pelaajia, jotka muutenkin kilpailevat, mutta runsaasti on näkynyt uusia naamoja.

Pelaajat toivovat jo kiertueen jatkumista kevätkauden jälkeenkin.

– Tämä on sellainen asia, ettei tätä naisten omaa kiertuetta osannut kaivata ennen kuin se oli olemassa. Paluuta ei ole, ja toivottavasti kiertue jatkuu. Tämähän on hyvä myös halliyrittäjille. Yhdelläkään keilahallilla ei ole pistetty pahaksi, että tullaan porukalla keilaamaan, Uosukainen sanoo.

Nuorempaa kaartia kilpailukiertueella edustaa esimerkiksi Imatran Keilaklubia edustava Veera Häkkinen. 14-vuotiaalle kilpakeilaajallekin naisten kiertue tuntuu hyvältä.

– Kiertue on ollut mukava juttu ja tuonut paljon naiskeilaajia kilpailemaan yhdessä. Tuskin siellä kukaan ihan verenmaku suussa kisaa. Minulle tämä on ollut enemmänkin semmoista hyvällä mielellä heittelyä ja yhdessäoloa, Häkkinen kertoo.

Teksti: Henri Havusela
Kuvat: Miko Linnamurto

Leave a Response