torstai, 28 lokakuun, 2021
Ajankohtaista

Erään aikakauden loppu

Myös Pete Weberin keilailu-ura hakee vertaistaan.

Katsellessani PBA Scorpion Championshipin nettistriimauksesta Pete Weberin, 58 ja Tom Daughertyn ottelua, havahduin selostajan sanoihin, että menossa on Weberin pitkän ammattilaisuran viimeinen PBA-pääkiertueen kilpailu, kirjoittaa Pekka Korpi.

Tuo ottelu oli erittäin jännittävä, Daugherty voitti kaksi ensimmäistä sarjaa, Weber kiri pelin tasoihin, mutta kilpailun tuleva voittaja oli 246-196 vahvempi viidennessä sarjassa. Näin Weberin ura PBA-päätourilla tuli päätökseen.

Walter Ray Williams Jr.on keilannut mittavan uran ja palkintorahaa on kertynyt lähes viisi miljoonaa dollaria.

Pari tuntia myöhemmin sama miesääni kertoi saman havahduttavan uutisen Walter Ray Williams Jr:sta, 61. Tuo mahtavan menestyksekäs ura loppuisi myös tänään, samana päivänä kuin Weberin, kävipä kisassa miten tahansa. Pitkän aikaa näytti, että WRW kruunaisi uransa TV-finaaliin. Hän voitti kaksi ensimmäistä sarjaa samaista Tom Daughertya vastaan, joka kaatoi PDW:n. Kolmanteen sarjaan Daugherty sai juonen päästä kiinni ja takoi kaatoja. Hän kuitenkin jätti viimeisen ruudun ylimääräisellä heitolla 7-10 reiän ja oven raolleen. Vanha mestari kaatoi kymppiruutuun kolme kertaa ja sarja päättyi tasan 256. Jatko katsottiin uusinnalla. Siinä Daugherty kaatoi, WRW:lle jäi kymppi pystyyn. Hyvän vireen löytänyt Daugherty voitti kaksi seuraavaa sarjaa ja pudotti Williamsin sarjoin 3-2. Näin sama mies lopetti molempien legendojen turnauksen ennen finaalipelejä.

Seuraavalla viikolla ryhdyin muistelemaan näiden kahden dinosauruksen taipaleita. Walter Ray Williams Jr. aloitti urheilu-uransa yhdeksänvuotiaana, kun hänen isänsä opetti hänelle hevosenkengänheittoa. Laji tuntui nuoremmalle Walterille sopivan, sillä jo kymmenvuotiaana hän tuli toiseksi Yhdysvaltain alle 18-vuotiaiden mestaruuskilpailuissa. Silloin hän sai lempinimen ”Deadeye” (Tarkka-ampuja), jota hän edelleenkin kantaa.

WRW voitti kolme juniorien maailmanmestaruutta ennen 19-vuotispäiväänsä. 18-vuotiaana tuli sitten jo ensimmäinen aikuisten maailmanmestaruus, joita kertyi kaikkiaan kuusi, viimeinen vuonna 1994.

Keilailuun Walter tutustui 11-vuotiaana, mutta keilaaminen oli vain satunnaista, kun hevosenkenkien viskonta oli ykkösenä. 19-vuotiaana, vuonna 1979, hän kertoi sitten ryhtyneensä keilaamaan tosissaan ja liittyneensä PBA:han jo seuraavana vuonna. Kokonaan ammattilaiseksi hän ryhtyi vuonna 1983.

Ensimmäinen voitto tuli vuonna 1986, ja kaksi muuta heti perään ja siitä alkoi tittelien metsästys, jolla on rikottu ennätyksiä. Viimeisin yleisen sarjan voitto tuli vuonna 2010 ja kaikkiaan hänellä on kahdeksan majoria ja 39 tavallista voittoa, ennätykselliset 47 titteliä. Legendaarinen Earl Anthony pääsi aikoinaan lukemaan 41 (43, kun kaksi ABC Mastersia hyväksyttiin PBA-voitoiksi myöhemmin) ja sitä pidettiin 1980-luvulla rikkomattomana. WRW voitti vähintään yhden PBA tittelin 17 peräkkäisellä kaudella 1990-2009. Williams siirtyi seniorisarjaan vuonna 2010 ja sielläkin on voittoja tullut rutkasti. Kun voittaa noin paljon, saa myös kunniaa ja mammonaa. PBA:n Vuoden Keilaajaksi WRW on valittu seitsemän kertaa (viimeinen 50-vuotiaana 2010) ja kahdesti seniorikiertueella. Voittorahaa pankkitilille on kertynyt 4 921 574,40 dollaria.

WTBA:n MM-kilpailuissa Bangkokissa 2008 hän pokkasi kolme kultamitalia, mm. masters-voiton sekä yhden pronssin. Nuo kisat olivat hänen ainoansa MM-tasolla. Bangkokista minulla on henkilökohtainen muisto WRW:n pelaamisesta. Rataolosuhde tuolla vaati keilaamista radan keskeltä, näin teki myös Williams, mutta menestystä ei tullut. Hänet jopa vaihdettiin pois joukkuekilpailun puolivälissä. Singleen hän siirtyi keilaamaan radan reunasta ja otti mestaruuden. Mastersissa hän jyräsi voittoon ja kultamitaliin. Tämä kaikki pelaamalla ”väärästä” paikasta, mutta tarkasti.

– Oli hienoa saada hyvä kilpailu lopussa. Nämä nuoret kaverit ovat erittäin, erittäin hyviä. Annoin kaikkeni tänään, mutta vastassani vain sattui olemaan joku, joka keilasi todella hyvin. Kiitos teille kaikille kannustuksesta, olivat WRW:n viimeiset sanat päätourin jälkeen, Williams sanaili PBA Scorpion Championshipin päätyttyä.

Pete Weber, toisen polven ihmelapsi

Uransa alussa Pete Weber tunnettiin lähinnä isänsä poikana. 1950- ja 60-luvuilla Dick Weber
oli yksi PBA:n perustajista ja sen ensimmäisistä suurista tähdistä. Pete liittyi PBA:han 17-vuotiaana isänsä avustuksella (ikäraja oli tuolloin 18). Pian hän kuitenkin näytti kaikille, että pystyi olemaan tunnettu omien kykyjensä takia.

Vuonna 1980 Pete Weber nimettiin vuoden tulokkaaksi ja vuonna 1982 hän voitti ensimmäisen PBA-turnauksensa 20-vuotiaana. Hänestä tuli yhdessä isänsä Dickin kanssa ensimmäinen isä-poika-pari, joka on PBA-voittoon pystynyt. Tuon voiton jälkeen niitä tuli sitten pitkinä pötköinä. 24-vuotiaana, tietenkin kaikkien aikojen nuorimpana, Pete voitti kymmenennen tittelinsä. 26-vuotiaana hän voitti ensimmäisen kerran Triple Crownin, johon kuuluvat U.S. Open, Tournament of Champions ja PBA National Championship. Myöhemmin urallaan hän on voittanut kaikki nuo vähintään kahdesti, kukaan muu ei ole saavuttanut Triple Crownia kahteen kertaan. Ainoa major, joka on Pete Weberiltä saavuttamatta, on USBC Masters.

Kaikkiaan Weber on voittanut 37 PBA-kisaa uransa aikana. Noista voitoista 10 on major-voittoja ja niistä viisi U.S. Openeita, enemmän kuin kenelläkään muulla. Kun siihen lisätään PBA50-voitot ja kaikki alueelliset PBA-kisat, on hänellä voittoja yhteensä yli sata, vain Walter Ray Williams Jr:lla on enemmän. Vuonna 2016 Pete voitti neljä PBA50 turnausta peräkkäin, mikä tietenkin on ensimmäinen ja ainoa saavutus laatuaan. Palkintorahaa Weber on urallaan kerännyt yli neljä miljoonaa dollaria, mikä on toiseksi eniten, tietysti Williamsin jälkeen.

Pete Weber tunnetaan erittäin tulisieluisena ja värikkäänä keilaajana. Hänen pelinsä katsominen ei koskaan ole yksitoikkoista. YouTubesta voi itse kukin nähdä noita esiintymisiä. Joskus radoilla meuhkaaminen on mennyt jopa liiallisuuksiin, vuonna 2000 hän sai kuuden kuukauden kilpailukiellon ”epäammattimaisesta käytöksestä”.

Värikkyys ei kuitenkaan aina ole rajoittunut keilaradoille. Uransa alkuvaiheessa Weberillä oli ongelmia kokaiinin ja alkoholin käytön takia. Vuonna 1985 Sports Illustratedin haastattelussa hän myönsi olleensa neljä viikkoa totaalisesti pihalla, pysyneensä hereillä ilman unta useita päiviä putkeen kokaiinin takia ja juoneensa pullollisen Jack Daniels-viskiä joka ilta. Vuonna 1984 hän hakeutui hoitoon, mikä päätti hänen isänsä sanojen mukaan ”kahdeksan vuoden helvetin”. Weber sanoo, että ei ole käyttänyt kokaiinia sittemmin, mutta alkoholin takia hän on ollut ongelmissa myöhemminkin.

Weberin perheen pojista myös Richard Jr. ja John ovat olleet mukana PBA:ssa. Kilpailullisesti menestystä heille ei ole tullut, mutta molemmat ovat toimineet PBA:n kisoissa kilpailunjohtajina. Peten viimeisessä päätourin kilpailussa, Scorpion Championshipissa, johtajana oli John, joka oli ensimmäisenä kiittämässä veljeään pitkästä urasta kilpailun jälkeen.

– On vaikea käsittää, että olen lopettamassa päätourilla, Weber sanoi puhuessaan kanssakilpailijoilleen pudottuaan jatkosta.

– Nämä 41 vuotta täällä ovat olleet mahtavia. Osun edelleen taskuun yhtä hyvin kuin te, mutta en pysty tekemään kaatoja kuin te. On ollut kunnia ja etuoikeus keilata teidän kaikkien kanssa, Pete Weber lopetti.

Vaikka yli 40-vuotinen kausi WRW:n ja PDW:n kanssa päätourilla on ohi, se ei tarkoita, että emme saisi nauttia näiden jättiläisten keilaamisesta edelleen. Molemmat miehet kertoivat, että he jatkavat kilpakeilaajan uraansa sekä PBA50-kiertueella, että PBA:n alueellisissa kilpailuissa.

Teksti: Pekka Korpi
Kuvat: PBA Media Gallery

Leave a Response