torstai, 28 lokakuun, 2021
Ajankohtaista

Eicca Toppinen kulttuurialan haasteista ja valtiovallan toimista: ”Hävettävää toimintaa”

Eicca Toppinen nautti päästessään pitkän tauon jälkeen soittamaan Apocalyptican laajalle fanikunnalle.

Ennen BowlCircus Flamingon keikkaa Apocalyptican edellinen live stream -konsertti lähetettiin yhtyeen nokkamiehen Eicca Toppisen mukaan syksyllä, joten BowlCircuksen keikka todellakin tuli tarpeeseen kovaan keikkatahtiin tottuneelle yhtyeelle. Hyväntuulinen Toppinen kertoo olevansa ikuinen optimisti, mutta haluaa ottaa vahvasti kantaa myös tapahtuma- ja kulttuurialan ahdinkoon.

Toppisella oli aikaa haastattelulle ennen kuin Apocalyptica aloitti viimeiset harjoituksensa ennen keikkaa keilaradoilla. Kimmo Lehtonen kuvaili bändin jäseniä erittäin mukaviksi ja maanläheisiksi ihmisiksi, eikä kuvailu voisi paremmin osua maaliin.

Haastatteluun saapuu eloisa sellovirtuoosi, joka nauraa paljon ja puhuu erittäin kohteliaasti. Toppinen selvästi nauttii siitä, että edessä on pitkän tauon jälkeen keikka, joka tavoittaa vastaanottimien kautta heidän faninsa, jotka eivät koronan takia pääse keikoille.

– Syyskuussa oli edellinen livelähetys ja tämä on todella pitkä tauko bändille. Hienoa, että saatiin Kimmolta tällainen mahdollisuus. Meiltä on paljon kysytty, miksi emme enempää tee näitä livekeikkoja, mutta mielestäni siinä pitää olla aina jotain uutta, kun tällaista tehdään. Nyt ollaan keilaradoilla soittamassa ja lisäksi meillä on laulaja mukana, kun korona-ajan aikaisemmat lähetyksemme ovat olleet instrumentaalisia vetoja. Kimmo tosiaan pisti viestiä ja nopeasti tajusin, että tässä olisi kyllä itua. Nyt on saatu mahtavalla tavalla tänne kaikki valmiiksi, Eicca Toppinen kertoi vain muutama tunti ennen konsertin alkua.

Apocalyptica jäsenillä on myös oma siteensä keilailuun. Ammattimuusikot ovat ottaneet harrastuksesta itselleen tavan rentoutua yhdessä hektisillä maailmankiertueilla.

– Meillä on ollut perinteenä mennä keilaamaan rundien vapaapäivinä. Se on ollut meille sellaista hauskaa iltaohjelmaa, kun tosi usein ollaan vieraissa kaupungeissa, niin keilahallin löytäminen on yleensä helppoa ja keilaaminen on ollut meille hauska tapa viettää yhdessä aikaa. Keilahalleista mieleen ovat jääneet USA:ssa vanhanliiton keilahallit ja toisaalta myös Itä-Euroopan maissa sellaiset mystiset tilanteet, että hotellin alakerrassa on yllättäen ollut keilaradat käytössä ja me olemme olleet siellä ainoat asiakkaat, Toppinen sanoo.

Entä millaisia keilailumuistoja bändillä on?

– Meidän laulajallamme jäivät sormet palloon jumiin, minkä jälkeen hän ajautui radalle ja veti komeat Aku-Ankka lipat radoille, se tulee ensimmäisenä mieleen, Toppinen nauraa.

Korona-aika ei kuitenkaan paljoa ole naurattanut pitkän linjan muusikkoa. Apocalyptica julkaisi vuoden 2020 tammikuussa uuden albumin ja kalenteriin oli merkittynä sekä Euroopan että Amerikan kiertueet, jotka molemmat tietysti peruuntuivat.

– Bändille kuuluu niin hyvää, kun tänä aikana voi kuulua. Tänään on hyvä päivä, kun meillä on tämä BowlCircuksen keikka ja uusi musavideo tuli ulos. Muutenhan tämä on ollut sellaista, että kaikki suunnitelmat ovat menneet pieleen. Olemme joutuneet olemaan paikoillaan eikä keikkarintamalla tapahdu mitään pitkään aikaan, Toppinen huokaa.

Hän kertoo, että viime ajat ovat olleet Apocalypticalle taistelua taloudellisia haasteita vastaan. Keikkoja on peruttu tai siirretty tulevaisuuteen yli sadan kappaleen verran.

– On jouduttu miettimään, miten laskut maksetaan. Vaikka olisi ideoita uusiin asioihin korona-aikana, kaiken uuden tekeminen maksaa.

”Hallitukselta hävettävää toimintaa”

Toppista huolettaa tapahtuma- ja kulttuurialan pienemmät toimijat, joita on paljon.

– Me olemme onnekkaassa asemassa, kun meillä on ollut pitkä ura ja sitä kautta tiivis ja lojaali fanikunta. Meille iso epävarmuustekijä on kuitenkin se, että korona-ajan jälkeen tarjonta tulee olemaan kulttuurialalla älytön, niin mihin ihmisillä riittää aika ja rahat?

Toinen epävarmuustekijä on tietysti se, että milloin tämä loppuu.

– Bändi on kuitenkin todella motivoitunut ja meillä on paljon suunnitelmia tulevaan. Jos päättäjät meillä Suomessa vielä heräisivät siihen asiaan, mitä tämä kaikki tekee tapahtuma- ja kulttuurialalle, ja pistäisivät avustusasiat kuntoon, se helpottaisi kovasti.

Kyseinen aihe saa Toppisen vakavaksi, mutta tästä huolimatta hän puhuu tapahtuma- ja kulttuurialan ahdingosta tahdikkaasti.

– Täytyy sanoa, että tämän alan tukemisen osalta Suomen hallitus on hoitanut asiat hävettävän huonosti. Siis aivan hävettävää toimintaa. Valtiovalta ei tunnu haluavan edes myöntää, että kyseessä olisi mitenkään merkittävä tai merkityksellinen toimiala. Meille on laitettu liiketoimintakielto jo nyt yli vuoden ajaksi ja tänä aikana todellisia korvauksia ei ole näkynyt.

– Itseltänikin on mennyt yli vuoden työt, yli sata keikkaa ja olen saanut kolmen tuhannen euron apurahan. Bändillämme tippui yli kahden miljoonan euron liikevaihto nollaan ja tulkinta oli, ettemme ole kärsineet koronasta. Ottaa aivoon koko alan puolesta ja varsinkin heidän, jotka tekevät töitä yksin oman yrityksensä kautta, Toppinen huokaa.

Taitavasti hän osaa kuitenkin erotella tuntemukset töitään ja henkilökohtaista elämäänsä kohtaan.

– Tästä aiheesta pitää puhua vähän kiukkuisesti, mutta olen henkilökohtaisesti ikuinen optimisti. Oman elämäni näkövinkkelistä voin rehellisesti sanoa, että viime vuosi oli monella tapaa myös elämäni parasta aikaa. Olen 13-vuotiaasta asti keikkaillut jollain tasolla ja varsinkin koko aikuisiän työskennellyt yhtenä putkena, joten tuollainen pakotettu pysähtyminen teki itselleni todella hyvää. Olen viettänyt muun muassa paljon aikaa kesämökillä ja nauttinut Suomen luonnon rauhasta.

Teksti: Henri Havusela
Kuvat: Northern Action

Leave a Response